Jedno od omiljenih letnjih osveženja, uz brojne koktele, sangriju i voćne
zalogajčiće, svakako je dobro ohlađeno rosé vino. Volimo ga u svim oblicima, a
obožavamo i rosé šampanjac. Nežna ružičasta boja, lagan voćni ukus i miris već
nas na prvu vode u tople letnje večeri – a da ne govorimo da već i sama čaša
ovog pića izgleda neverovatno privlačno.
Pre nekoliko godina viralan hit postale su gumene bombone s votkom, a nešto kasnije hit su postale i bombone s tekilom. Sada smo naišli na novi hit koji je zavladao internetom, a ponovo su u prvom planu gumeni medvedići. Ovog puta, u našoj omiljenoj kombinaciji do sada – s rosé vinom. Ipak, idemo korak dalje – gumene bombone nećemo natapati u piće, već ćemo ih napraviti sami, pomoću samo tri sastojka.
Ova poslastica idealna je za letnje zabave, a biće i odličan poklon!
DIY gumeni medvjedići s rosé vinom
Sastojci:
- 480 ml roséa
- 50g želatine u prahu (bez okusa)
- 200g šećera
- 1 kap ružičaste prehrambene boje, po želji
DIY gumeni medvedići s rosé vinom
Sastojci
- 480 ml roséa
- 50 g želatina u prahu (bez ukusa)
- 200 g šećera
- 1 kap ružičaste prehrambene boje (po želji)
Recept
- Stavite 240 ml roséa u mali lonac na srednju vatru. Pustite da proključa i kuvajte oko pet minuta. Skinite posudu s vatre.
- U manjoj posudi pomešajte želatin u prahu i preostalo rosé vino. Pustite da odstoji pet minuta. Želatin bi trebalo da da efekat „cvetanja”, zgušnjavajući smesu.
- Dodajte smesu želatina u lonac s koncentrisanim roséom. Dodajte šećer i vratite lonac na srednje nisku vatru uz neprestano mešanje. Smesa ne sme da proključa.
- Kuvajte dok se želatin ne otopi, oko pet minuta. Smesa bi trebalo da ima sirupastu konzistenciju, sličnu javorovom sirupu.
- Skinite posudu s vatre. Po želji dodajte kapljicu ružičaste prehrambene boje.
- Upotrebite bočicu za stiskanje, mernu čašicu ili kapaljku da rasporedite smesu u kalupe za gumene medvediće. Ako nemate kalup na gumene medvediće, sipajte smesu u kalup za led.
- Stavite u frižider najmanje na 90 minuta ili dok se medvedići ne stegnu.
- Medvediće pažljivo izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do dve nedelje.
Foto: Pexels, Unsplash, Instagram