Domaća pileća čorba sa rezancima
Domaća pileća čorba sa rezancima

Domaća pileća čorba sa rezancima

Verujemo da se oko sledećeg možemo bespogovorno složiti. U hladnim zimskim, retko šta može tako da zagreje i telo i dušu kao domaća čorba.

čorba

Sastojci

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 velike šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 4 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • 4-5 očišćena pileća bataka
  • 1.8l pilećeg bujona
  • 250 grama rezanaca (ili testenine po izboru)
  • so i biber
  • peršun

Priprema

U velikoj šerpi zagrejte maslinovog ulja, pa dodajte iseckanog crnog luka, šargarepe i celera. Ostavite da se kuva nekoliko minuta, sa povremenim mešanjem, dok povreće ne omekne. Zatim dodajte belog luka, lovorove listove i majčinu dušicu, pa mešajte minut. Dolijte pileći bujon u šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Po potrebi, tj. ukusu, dodajte so i biber. U zavisnosti od toga kako ste pripremali bujon, te da li ste koristili kocka za supu, dodaćete manje ili više soli. Ubacite pileće batake tako da budu potpuno prekriveni bujonom. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode u šerpu. Na tihoj vatri ostavite da se krčka, pa delimično prekrijte šerpu poklopcem. S vremena na vreme promeštaje čorbu, dok bataci nisu skuvani, za šta će biti potrebno oko 20 minuta. Ukoliko za to vreme primetite da nema dovoljno bujona, dodajte istog ili vode. Pojačajte vatru na osrednju, ali ne jaku. Skuvanu piletinu izvadite iz šerpe i prebacite na tanjir. U čorbu dodajte rezanca ili testeninu pa kuvajte 6-10 minuta; vreme koje je potrebno za kuvanje zavisiće od vrste testenine koju ste koristili, pa proverite upustvo na pakovanju. Dok se rezanci kuvaju, iscepkajte pileće batake. Zatim meso vratite nazad u šerpu, pa probajte kako biste utvrdili da li je potrebno još začina. Na kraju dodajte peršun, pa servirajte. Prijatno!

 

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori