Domaći churrosi u obliku srca
Domaći churrosi u obliku srca

Domaći churrosi u obliku srca

Ono što je kroasan za Francuze, to su churrosi za Špance. Ova poslastica predstavlja nezamenljiv doručak u iberijskoj kulturi, a govoto neizostavno se servira uz topljenu čokoladu. Mada svaka od španskih regija ima svoje tipične specijalitete, churrosi su jedni od retkih koji se mogu naći gotovo širom zemlje. Ipak, mnogi ih neretko vezuju za Madrid, gde se i nalazi jedna od najčuvenijih i najstarijih churrería. Chocolatería San Ginés nalazi se u samom centru španske prestonice, a osnovana je još krajem 19. veka – 1894. godine. No, ako se zadiste gde drugde u Španiji (a čak i u Madridu), najbolje churrose verovatno ćete naći na usputnim štandovima, a ukoliko se odlučite za barski ambijent, samo pratite glas lokalaca. Verovatno vas neće odvesti u preterano fensi kafić, ali će vas zasigurno odvesti tamo gde su churrosi autentični.

Sastojci

  • 50 grama putera
  • 120 ml mlake vode
  • 70 grama brašna
  • 2 jaja
  • kašika šećera
  • pola kašičice vanila ekstrakta
  • prstohvat soli
  • 50 grama tamne čokolade
  • 1/4 šolje slatke pavlake
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/4 kašičice cimeta

Priprema

U šerpu dodajte putera, vode, ekstrakta vanile, šećera i prstohvat soli, pa ostavite da provri na jakoj vatri. Zatim smanjite vatru, pa dodajte brašna. Dobro promešajte smešu kako bi se razbile grudvice, pa nastavite da mešate dok ne dobijete ujednačenu smesu i dok ne počne da se odvaja sa dna šerpe. Kada dobijete adekvatnu konzistenciju, sklonite sa vatre i prebacite u činiju pa ostavite da odstoji neko vreme. Važno je da se smesa gotovo u potpunosti ohladi pre nego što nastavite sa dodavanjem ostalih sastojaka. Nakon par minuta, postepeno dodajte jaja – najpre jedno pa drugo, a između ih umutite u smesu. Nakon što se smesa dobro sjedini, prebacite u kesu za šlag, sa zvezdastim kalupom na vrhu. Napravite srca od testa u kesi – smesa je dovoljna za oko 10 srcastih churrosa. Tako formirane, ostavite ih frižideru 1 sat. Nakon toga, u ulje zagrejano na oko 160 stepeni dodajte pojedinačne churrose. Testo će najpre potonuti na dno posude, pa će isplivati na vrh kako se budu pržili. Okrenite ih povremeno kako bi dobili braon boju sa obe strane. Pripremljene churrose zatim pospite pomešanim šećerom i cimetom, a konzumirajte ih sa istopljenom čokoladom. Prijatno!

Foto: Instagram @noa.tasty

Učitati još
Zatvori