

Kada su u pitanju recepti, činjenica je da sitni detalji mogu da imaju veliki uticaj na krajnji ukus. Oni se tiču upotrebljenih sastojaka, ali isto tako i koraka u pripremi. Ovaj put, fokus stavljamo upravo na drugu stavku, a jelo na (Journal) meniju koje najbolje oslikava taj primer je domaći hrskavi pomfrit. Većina ga je barem jednom pripremala, a znatno je veći broj onih koji su u njemu uživali. Pomfrit jedemo kao snack, ali i uz druge namirnice poput različitih vrsta salata ili mesa. No, da li ste znali da on – uz pomoć trika koji koriste francuski i belgijski šefovi – može da ima bolji ukus?
Domaći hrskavi pomfrit i korak koji (od sada) ne preskačemo
Da li ste znali da pomfrit ne mora nužno da se pravi od krompira? Naprotiv, njega možete da napravite koristeći avokado, šargarepu ili lubenicu. Ipak, ovaj put se zadržavamo na krompiru kao ključnom sastojku, a trik na koji se oslanjamo pronašli smo na Instagram profilu @givemethevitamins.
Iako su za pomfrit koji se priprema na ovaj način potrebna čak tri dana, postoji dobar razlog za to. Naime, krompir koji ste prethodno očistili i oprali treba da provede 72 sata u vodi. Ipak, u veću teglu je – pored krompira – potrebno staviti i određene začine. To su majčina dušica, beli luk i so. No, nakon što su prošla tri (ili dva) dana, primetićete zašto je ovaj dodatni korak po mišljenju mnogih od ključnog značaja.
Nakon toga, sve što je potrebno jeste da krompir izvadite iz vode, te da ga ispržite po standardnoj proceduri. Međutim, Darja i Tanja koje stoje iza profila @givemethevitamins predlažu da to učinite u ulju koje ste zagrejali na 70 stepeni. Nakon što je pomfrit dobio zlatnu boju, izvadite ga iz ulja. Pomfrit može da se posluži uz različite umaka, a naš glas odlazi za sos od pavlake i sos od avokada. Njih smo smo prethodno isprobali uz pomfrit od slatkog krompira – a za njihovu pripremu ne treba previše vremena.
Foto: Instagram (@martineakersveen, @givemethevitamins) / Unsplash (@prateekjaiswal)