Domaći munchmallow inspirisan vizuelnom manifestacijom sneaker kulture je naša nova opsesija.
Donosimo recept.
Sastojci
- 3 jaja
- 2 kašike kakaa
- 450 gr brašna
- 100 gr šećera
- 220 gr margarina (ili putera)
- prstohvat soli
- 3/4 kašičice praška za pecivo
- malo sode bikarbone
- malo cimeta
Pena
- 4 kašike meda
- 4 belanca
- 4 kašike hladne vode
- 1/2 kašike ekstrakta od vanile
- 320 gr šećera
- 10 gr želatina u prahu
- 120 ml vode
Glazura
- 300 gr mlečne čokolade
- 9 kašičica ulja
Priprema
U posudu sipati kakao i brašno (bilo bi dobro da budu ukupne težine 450 gr), zatim dodati „suve sastojke“ i margarin. Izgnječiti sastojke prstima dok se ne sjedine sa margarinom. Kad ste to uradili, dodajte jaja i zamesite testo. Upakovati u najlon kese za zamrzivač i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena. Posuti brašno po radnoj površini i izvaditi testo na istu. Razviti ga što tanje. Kakupom iseći testo na male krugove i složiti ih u pleh obložen paliron za pečenje. Peći na 190 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Vreme je za pripremu „pene“. Želatin u prahu namočiti sa 4 kašike hladne vode. Zatim u odvojenoj šerpi izmešati vodu, šećeri med. Staviti da se prokuva na nižoj temperaturi oko pet minuta. Skinuti sa šporeta i sjediniti sa želatinom. Izmutiti belance dok se ne stvori čvrsta pena, pa uz neprestano mešanje polako dodavati med. Na samom kraju dodati ekstrakt od vanile i mutiti dok se ne stvori smesa gustine šlaga.
Filovati keks dobijenom „penom“, a zatim preko fila staviti još jedan keks. Kada to završite, ostavite domaći munchmallow najmanje dva sata na sobnoj temperaturi dok se ne „osuši“.
Došli smo do glazure. Staviti u šerpu malo ulja i mlečnu čokoladu, pa je na laganoj vatri otopiti. Preliti „tortice“ čokoladom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se glazura stegne.