Domaći sneakerhead munchmallow je naša nova izabrana poslastica
Domaći sneakerhead munchmallow je naša nova izabrana poslastica

Domaći sneakerhead munchmallow je naša
nova izabrana poslastica

Domaći munchmallow inspirisan vizuelnom manifestacijom sneaker kulture je naša nova opsesija.
Donosimo recept.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 2 kašike kakaa
  • 450 gr brašna
  • 100 gr šećera
  • 220 gr margarina (ili putera)
  • prstohvat soli
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • malo cimeta

Pena

  • 4 kašike meda
  • 4 belanca
  • 4 kašike hladne vode
  • 1/2 kašike ekstrakta od vanile
  • 320 gr šećera
  • 10 gr želatina u prahu
  • 120 ml vode

Glazura

  • 300 gr mlečne čokolade
  • 9 kašičica ulja

Priprema

U posudu sipati kakao i brašno (bilo bi dobro da budu ukupne težine 450 gr), zatim dodati „suve sastojke“ i margarin. Izgnječiti sastojke prstima dok se ne sjedine sa margarinom. Kad ste to uradili, dodajte jaja i zamesite testo. Upakovati u najlon kese za zamrzivač i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena. Posuti brašno po radnoj površini i izvaditi testo na istu. Razviti ga što tanje. Kakupom iseći testo na male krugove i složiti ih u pleh obložen paliron za pečenje. Peći na 190 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Vreme je za pripremu „pene“. Želatin u prahu namočiti sa 4 kašike hladne vode. Zatim u odvojenoj šerpi izmešati vodu, šećeri med. Staviti da se prokuva na nižoj temperaturi oko pet minuta. Skinuti sa šporeta i sjediniti sa želatinom. Izmutiti belance dok se ne stvori čvrsta pena, pa uz neprestano mešanje polako dodavati med. Na samom kraju dodati ekstrakt od vanile i mutiti dok se ne stvori smesa gustine šlaga.

Filovati keks dobijenom „penom“, a zatim preko fila staviti još jedan keks. Kada to završite, ostavite domaći munchmallow najmanje dva sata na sobnoj temperaturi dok se ne „osuši“.

Došli smo do glazure. Staviti u šerpu malo ulja i mlečnu čokoladu, pa je na laganoj vatri otopiti. Preliti „tortice“ čokoladom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se glazura stegne.

Učitati još
Zatvori