Ako je sudeći prema gastro blogerima čuvena kombinacija smokve i sir, ove sezone zamenjena je kombinacijom breskve i sir. I moramo priznati da nam se ovaj kombo jako dopada i to smo otkrili kada smo probali čizkejk od breskve. Ako ste i vi ljubitelj egzotičnijih gastronomskih specijaliteta, donosimo vam tri sjajna recepta u kojima su breskve i sir glavni sastojci.
Breskve na žaru i i burata sa maslinovim uljem, medom i bosiljkom
Sastojci:
- 2 sveže breskve
- 2 kugle burata sira
- maslinovo ulje
- med
- svež bosiljak
- crni i crveni biber
Priprema:
Neće vam biti potreban čak ni roštilj da biste ih napravili ovo sjajno brzinsko jelo – samo tiganj za roštilj! Isecite dve breskve na kriške, zagrejte tiganj na srednje jako i poprskajte malo maslinovog ulja. Dodajte kriške i pecite nekoliko minuta sa svake strane dok se ne pojave tragovi roštilja (pritisnite ako je potrebno). Prebacite na tanjir i na vrh stavite dve kuglice burata sira i poprskajte maslinovim uljem i medom. Potom, pospite svežim bosiljkom i dodajte malo crnog i crvenog bibera.
Umak od fete sa breskvama i medom
Sastojci:
Za topping
- 1 breskva isečena
- 2 kašičice meda
- 1/3 šolje vode
Za umak
- 220 grama feta sira
- 1/4 šolje grčkog jogurta
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje hladne vode
- 2 kašičice meda
- prstohvat soli
Priprema:
Isecite jednu breskvu i stavite je u mali lonac a zatim dodajte med i malo vode i kuvajte na srednjoj vatri. Neka se greje petnaestak minuta, dok iz vodenastog sadržaja ne pređe u blago gust. U blender ubacite feta sir, grčki jogurt, vodu, maslinovo ulje i med. Blendajte dok ne postane potpuno kremasto. Prebacite sadržaj u činiju, i servirajte uz krekere ili hrskavo pecivo.
Letnja salata od breskve
Sastojci:
- oko 2 šolje rukole
- zrele breskve, narezane
- 2 slajsa pršute
- 1/4 šolje pistaća, oljuštenih
- 1/2 kugle burrate
- listovi svežeg bosiljka
- 1/4 crvenog luka, tanko isečenog (opciono!)
- balzamik glazura
- prstohvat morske soli
Priprema:
Sastavite salatu tako što ćete najpre na tanjir staviti rukolu. Potom, na vrh dodajte narezane breskve, pršutu, pistaće. Zatim buratu, crveni luk i prelijte balzamiko glazurom. Na kraju dodajte malo morske soli po ukusu i uživajte.
Instagram: @livehealthywithlexi, kalememaybe