Opsesija Dubai čokoladom i dalje vlada – a sada imamo recept za Dubai brownie-je
Opsesija Dubai čokoladom i dalje vlada – a sada imamo recept za Dubai brownie-je

Opsesija Dubai čokoladom i dalje vlada – a sada imamo recept za Dubai brownie-je

Ako postoji jedan desert koji je zaludeo svet u poslednjih nekoliko meseci – to je Dubai čokolada. Ovaj desert je postao viralan letos, kada je mnoštvo ljudi na društvenoj mreži TikTok rekreiralo poznatu čokoladu na svoj način. Ubrzo su usledila razna jela inspirisana ovom čokoladom – a mi smo otkrili i gde u Beogradu ista možemo probati. Sada smo otkrili recept za Dubai brownie-je – i da, ukusni su koliko i zvuče ukusno. Najbolje od svega je što je recept veoma jednostavan za napraviti – donosimo step by step recept.

Dubai brownie / Recept

Sastojci:

Brownie baza

  • 150g crne čokolade
  • 140g brašna
  • 200g belog šećera
  • 50g smeđeg šećera
  • 120g putera
  • 120g mleka
  • 60g kakao praha

Fil

  • 200g putera od pistaća / paste od pistaća
  • 1 kašika putera
  • 200g filo testa, izrendanog

Toping

  • 125g crne čokolade
  • 100g guste slatke pavlake (ili kombinacije maskarponea + slatke pavlake)
  • 50g istopljene bele (mlečne, crne) čokolade

Instrukcije

Instructions

  1. Podmažite i stavite papir na pleh širine 15cm. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. U šerpi, istopite puter i šećer na niskoj temperaturi. Dodajte mleko – možete koristiti i biljno mleko. Ugasite ringlu i dodajte čokoladu – i istopite je. Pomešajte da se sastojci sjedine i ostavite da se ohladi.
  3. Promešajte suve sastojke u odvojenoj posudi.
  4. U suve, dodajte mokre sastojke i promešajte dok se ne sjedine.
  5. Smesu stavite u posudu i pecite 20-ak minuta.
  6. Dok se brownie-ji hlade, napravite fil.
  7. Zagrejte puter u tiganju i dodajte izrendano filo testo. Pržite dok ne postane zlatkaste boje i hrskavo. Stavite fil u činiju i pustite ga da se ohladi 15-ak minuta. Dodajte puter od pistaća i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
  8. Fil stavite preko brownie baze.
  9. Napravite ganaš tako što ćete zagrejati slatku pavlaku. Potom dodajte čokoladu u istu – i pustite da se istopi. Mešajte dok ganaš ne postane glatke teksture i potom ga naspite preko pistać sloja. Dekoraciju napravite uz pomoć bele (ili mlečne) čokolade i stavite u frižider.
  10. Isecite na jednake komade – i uživajte.
Učitati još
Zatvori