Ako postoji jedan desert koji je zaludeo svet u poslednjih nekoliko meseci – to je Dubai čokolada. Ovaj desert je postao viralan letos, kada je mnoštvo ljudi na društvenoj mreži TikTok rekreiralo poznatu čokoladu na svoj način. Ubrzo su usledila razna jela inspirisana ovom čokoladom – a mi smo otkrili i gde u Beogradu ista možemo probati. Sada smo otkrili recept za Dubai brownie-je – i da, ukusni su koliko i zvuče ukusno. Najbolje od svega je što je recept veoma jednostavan za napraviti – donosimo step by step recept.
Dubai brownie / Recept
Sastojci:
Brownie baza
- 150g crne čokolade
- 140g brašna
- 200g belog šećera
- 50g smeđeg šećera
- 120g putera
- 120g mleka
- 60g kakao praha
Fil
- 200g putera od pistaća / paste od pistaća
- 1 kašika putera
- 200g filo testa, izrendanog
Toping
- 125g crne čokolade
- 100g guste slatke pavlake (ili kombinacije maskarponea + slatke pavlake)
- 50g istopljene bele (mlečne, crne) čokolade
Instrukcije
Instructions
- Podmažite i stavite papir na pleh širine 15cm. Zagrejte rernu na 180°C.
- U šerpi, istopite puter i šećer na niskoj temperaturi. Dodajte mleko – možete koristiti i biljno mleko. Ugasite ringlu i dodajte čokoladu – i istopite je. Pomešajte da se sastojci sjedine i ostavite da se ohladi.
- Promešajte suve sastojke u odvojenoj posudi.
- U suve, dodajte mokre sastojke i promešajte dok se ne sjedine.
- Smesu stavite u posudu i pecite 20-ak minuta.
- Dok se brownie-ji hlade, napravite fil.
- Zagrejte puter u tiganju i dodajte izrendano filo testo. Pržite dok ne postane zlatkaste boje i hrskavo. Stavite fil u činiju i pustite ga da se ohladi 15-ak minuta. Dodajte puter od pistaća i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Fil stavite preko brownie baze.
- Napravite ganaš tako što ćete zagrejati slatku pavlaku. Potom dodajte čokoladu u istu – i pustite da se istopi. Mešajte dok ganaš ne postane glatke teksture i potom ga naspite preko pistać sloja. Dekoraciju napravite uz pomoć bele (ili mlečne) čokolade i stavite u frižider.
- Isecite na jednake komade – i uživajte.
Foto: Instagram (@dawnpuffs / @recipebyrosie)