Školska godina počinje, a to znači i da je vreme planiranju užine koju i vaša deca mogla da ponesu u školu – ili vi na posao. Međutim, često se desi da nemamo previše vremena na raspolaganju koje bismo uložili u njenu pripremu. Sa druge strane, želimo da pripremimo nešto što sadrži dovoljno nutrijenata da prebrodimo vreme do ručka ili večere. Često će se desiti da posegnemo za brzim rešenjem, koje ne mora nužno biti ono što našem energetskom sistemu u tom trenutku treba. Ipak, postoji način da, bez previše sastojaka i za kratko vreme pripremite zdravu užinu. S obzirom da se koriste sirove namirnice, te da nema pečenja niti bilo kojih drugih zahtevnih koraka, energetske kuglice sa šargarepom dobar su način da otpočnemo naš put ka zdravijim navikama. Osim što sadrže sastojke koji su bogati vitaminima i drugim elementima koji su potrebni našem imunom sistemu, ukusna su kombincija voća i povrća. Šta više možemo tražiti!
Sastojci
- 180 grama očišćenih svežih urmi
- 60 grama oraha
- 60 grama pekan oraha
- 70 grama ovsenih pahuljica
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muštaknog oraščića
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 170 grama oljuštene šargarepe
- kokosovo brašno
Priprema
Najpre potopite urme u činiju sa ključalom vodom i ostavite da odstoje 5 minuta. Za to vreme, u blenderu sjedinite dve vrste oraha, ovsene pahuljice, cimet i muškatni oraščić, so i ekstrakt vanile, dok se potpuno ne usitne svi sastojci. Zatim dodajte omekšale urme i izrendane šargarepe, pa ponovo izblendajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Pre negp počnete sa pravljenjem kuglica, ukoliko primetite da je smesa previše suva te da se ne može lepo oblikovati, dodajte kašiku vode dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ukoliko je, pak, nedovoljno gusta, dodajte još ovsenih pahuljica. Smesa će biti lepljiva, ali to i želite, kako biste od nje mogli da sačinite kuglice. Svaku lopticu uvaljajte u kokosovo brašno, a zatim ih poređajte u posudu sa poklopcem. Možete ih konzumirati odmah ili ih odložiti u frižider na kratko, kako bi se dobro stegle. Uživajte!
Foto: @cookingwithelo