Još jednu sredu tradicionalno započinjemo u hypebeast stilu, stoga donosimo još jedan u nizu fashion inspired recept kojim pokazujemo šta je prava lojalnost brendu. Pored Chanel američke pite, Hermès Constance kroketama i Birkin cheesecake torbama, našoj high fashion (gastro) kolekciji pridružujemo Dior i Marc Jacobs matcha hleb.
U nastavku donosimo recept za mekani i lagani matcha hleb koji ima zemljani ukus zelenog čaja.
Sastojci:
Za zeleni deo testa:
- 20 ml vode
- 20 ml punomasnog mleka
- 15 g brašna za hleb
- 5 g matcha praha
Za ostatak testa:
- 255 g brašna za hleb
- 30 g šećera
- 2 g soli
- 6 g aktivnog suvog kvasca
- 115 ml punomasnog mleka
- 1 veliko jaje
- 20 g neslanog putera
Priprema
Za zeleni deo testa, odnosno onaj sa matchom, pomešajte mleko, brašno, vodu i matchu u malom tiganju. Mešajte na srednje niskoj vatri dok ne postane gusta smesa, a zatim uklonite sa vatre i prebacite odvojenu činiju da se ohladi.
Za ostatak testa u posudu za mikser dodajte brašno, so i jaje. U odvojenoj maloj činiji pomešajte zagrejano mleko, šećer i kvasac, a zatim promešajte kvasac da se aktivira i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga dodajte ga u posudu za mikser, uključite ga i mesite dok se testo ne sjedini. Ukoliko vam testo deluje lepljivo, dodajte još malo brašna. Kada je testo glatko, dodajte puter u malim komadima dok mikser radi, čekajući da se svaki komad u potpunosti ugradi u testo pre nego što dodate sledeći komad.
Nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, oko 15 minuta u mikseru. Zatim, prebacite testo u blago podmazanu posudu i prekrijte ga krpom. Stavite posudu na toplo mesto i ostavite da nadođe, oko 60-90 minuta (tako da se udvostruči). Testo prebacite na kuhinjsku površinu i podelite na tri jednaka dela. Razvaljajte svaki komad testa oklagijom u pravougaoni oblik širine oko 7,5 cenitmetra i dužine 15 centimetra.
Nakon toga, namotajte testo kao puž i zatvorite ivice. Ponovo ga poravnajte oklagijom i razvucite još jednom na oko 6,5cm širinu i 15cm dužinu. Ponovite tako što ćete ponovo namotati testo i zatvoriti ivice. Stavite testo sa ivicom nadole u kalup za hleb, a zatim ponovite sa preostalim testom. Preklopite posudu za hleb i stavite je na toplo mesto da nadođe. Zagrejte rernu na 177°C, a kada se vekna podigne skoro na vrh tepsije, pecite testo 30-35 minuta, ili dok unutrašnja temperatura ne dostigne 93°C.
Nakon što izvadite tepsiju iz rerne, ostavite vaš matcha hleb potpuno ohladi pre nego što ga servirate!
Foto: Instagram (@dimda_)