Da li volite pomfrit? A tikvice? Ako je odgovor na oba pitanja pozitivan (pretpostavljamo da jeste), onda je ovo savršen recept za vas. Ako vam ovih dana nedostaje inspiracije i vremena za kuvanje, a ipak želite da se hranite zdravije, Journal vam predlaže veoma ukusan i zdrav snack od tikvica. Priredili smo – fake pomfrit od tikvica.
Sastojci
- 2 tikvice
- 2 jajeta
- 50g kukuruznog brašna
- 250g panko prezli
- 1 kašičica ruzmarina
- 1 kašićica origana
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica soli
- 1 kašika rendanog parmezana
- svež peršun
Za sos:
- 120g grčkog jogurta
- 2 kašike majoneza
Priprema
Tikvice isecite na štapiće u obliku pomfrita. Ostavite tikvice sa strane i za to vreme pripremite tri plitke činije. U jednu pomešajte prezle sa začinima. U drugu umutite dva jajeta, a u treću stavite kukuruzno brašno. Jedan po jedan isečen štapić od tikvica uvaljajte najpre u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Neka svaki štapić bude ravnomerno obložen sastojcima.
Pleh obložite papirom za pečenje, rasporedite tikvice jednu do druge i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pecite 30 minuta na terperaturi od 200°C. Nakon 15 minuta, okrenite svaki štapić kako bi se ravnomerno ispekao. Lažan pomfrit od tikvica je spreman, a pri serviranju, dodajte parmezan i naseckajte malo svežeg peršuna. Sa strane poslužite pomešan majonez sa grčkim jogurtom i iseckanim svežim peršunom.
Foto: Instagram / @tasteandtell, @bluehousekitchendc, @cookincanuck, @mirandabrady