Tradicionalnu grčku kuhinju čine brojna jela koja sve ljubitelje gastronomije mogu da osvoje već nakon prvog zalogaja. Jedan od sastojaka koji se neretko koristi u ovim jelima je i feta – vrsta belog sira koji je karakterističan po mekoj, glatkoj i kremastoj teksturi. Ona se najčešće koristi kao dodatak različitim salatama – kao što su salata od lubenice ili cvekle – ali i kako bi se napravila feta saganaki. Interesantnog naziva – i još zanimljivijeg ukusa – ova delicija poziva sve one koji vole feta sir da ga isprobaju na nešto drugačiji način. Štaviše, za njegovu pripremu potrebno vam je samo nekoliko minuta.
Šta je feta saganaki?
Iako se feta uglavnom konzumira dok je sveža, u ovom slučaju ona se prži na maslinovom ulju. Pre toga, nju bi trebalo da uvaljate u smesu od specijalnih sastojaka, a upravo oni feti daju nešto drugačiji ukus. Međutim, dobra vest je da te sastojke lako možete nabaviti – a moguće je i da ih već imate kod kuće. U pitanju su susam i med, a pored njih vam je za pripremu potrebna i mala količina brašna, te jedno jaje. Inspiraciju za ovaj recept, koji je prilagođen kućnim uslovima, pronašli smo na Instagram profilu @dvirshastel – a u nastavku donosimo celokupan proces pripreme.
Sastojci
- feta sir
- supena kašika susama
- supena kašika meda
- 40g brašna
- jaje
- maslinovo ulje
Priprema
Iako je glavna zvezda ovog recepta feta sir, njega je potrebno da uvaljate u smesu od umućenog jajeta i brašna. Nakon toga, feta sir uvaljajte u smesu od susama i meda. Naposletku, feta sir ispržite na maloj količini maslinovog ulja – a to učinite sa obe strane. Ipak, postoji još jedna – u određenoj meri izmenjena – verzija ovog recepta. Ona nalaže upotrebu kore za pitu u koju bi feta trebalo da se umota, a nakon toga peče u rerni na 180 stepeni. Na vama je da se odlučite koju varijantu ćete isprobati, a naš glas odlazi za obe.
Naposletku, feta saganaki se najčešće služi sa malom količinom isceđenog limuna, a neki preferiraju da dodaju i biber, te još susama i meda. Naravno, najbolje je da ovo jelo servirate dok je još toplo – a ono se idealno kombinuje i sa salatom ili lepinjama.
Foto: Instagram (@avlibytashas@dvirshastel, @julynohrina, @homemade_byrose)