Bundeva je idealan način da zatvorimo novembarsku sezonu, ali i iskoristimo sve njene blagodeti. Slatka, zdrava i jednostavna za pripremu. Potaž od buneve sa karijem definitivno spada u jedan od recepata koji su nas ove sezone osvojili. Kari je sam po sebi začin sa mnogo različitih benefita, a takođe omiljen tokom hladijih dana. Recept je veganski. Jelo možete posmatrati kao predjelo, prilog ili glavno jelo. U zavsinosti od situacije i potreba. Takođe, možete gustinu kontorilisati po ličnim željama i ukusima. Isto je i sa začinima. Recept se priprema veoma brzo i jednostavno, a neophodne sastojke za ovaj potaž verovatno već imate kod kuće.
Sastojci (za 4 osobe):
1 luk
1 veliki praziluk
2 šargarepe
600 g oljuštene bundeve
1 ravna kašika karija
Malčice soli
Malo maslinovog ulja
800 ml vode
Priprema:
Stavite ulje u šerpu da se zagreje na blagoj vatri, dodajte iseckan luk i praziluk. Začinite, a zatim dodajte iseckanu šargarepu. Kada se luk i šargarepa zarumene dodajte iseckanu bundevu i kari. Dodajte vode i ostavite sve da se kuva 20 minuta. Višak vode izbacite, a štapnim mikserom napravite homogenu smesu od skuvanog povrća. Mikserom sjedinjujte sastojke dok ne dobijete pire. Nakon toga, obrok ukrasite semenkama, uljem ili bunedvom.
Foto: Instagram @hoycomemossano; Pexels: Mmonica Turlui