Fine dining je više od običnog obroka – to je posebno gastro iskustvo. Pored hrane, dobija se i doživljaj – performans u kom se ukusi, mirisi i atmosfera spajaju u nezaboravno iskustvo. U nastavku vam donosimo koji su to fine dining restorani u Beogradu i Novom Sadu koji su idealni za posebne trenutke.
fine dining
Ako bismo morali da iskoristimo jednu reč da opišemo fine dining bila bi – doživljaj. U pitanju je iskustvo na visokom nivou koje uključuje prožimanje različitih aspekata – od enterijera, usluge, vinske liste i naravno kuhinje. Posvećenost detaljima je izuzetno važna. U pitanju je umetničko-gastronomska predstava, poziv da se o ugostiteljstvu i obedovanju razmišlja na jedan drugačiji način.
Ako planirate da se upustite u svet fine dining restorana, evo nekoliko saveta:
- Rezervacija: Preporuka je da se rezervacija napravi par dana ranije, posebno ako se radi o degustacionim menijima.
- Degustacioni meni: Jedan od najzanimljivijih aspekata fine dining-a je degustacioni meni (tasting menu). Ovaj meni se sastoji od više manjih sledova – obično od pet do deset jela.
- Uparivanje hrane i vina: Moguće je odabrati uparivanje menija sa vinima. Ovo znači da će svaki sled pratiti pažljivo odabrano vino.
- Dress code: Obavezno proverite dress code restorana, jer neki zahtevaju formalniji stil oblačenja.
- Sommelier: Sommelier je tu da posavetuje goste u odabiru vina.
- Nečekivane teksture i ukusi: U fine dining restoranima se često mogu probati neobične kombinacije sastojaka ili tehnike kuvanja.
- Cene: Fine dining iskustvo dolazi sa većom cenom, jer obuhvata vrhunske sastojke i izuzetnu uslugu.
Fine dining restorani u Beogradu (a i šire)
Delirium Silence
Fine dining restorani u Beogradu više nisu retkost. Delirium Silence je najnoviji fine dining restoran u srcu Dorćola, kreacija šefa Vladimira Kučere. Fokusiran na progresivnu i molekularnu kuhinju, ovaj restoran nudi eksperimentalne gastronomske setove, dostupne od četvrtka do subote. Meni se sastoji isključivo od setova – sedam, pet ili tri jela – a u ponudi su i vegetarijanski i riblji set meni. Uparivanje je osmišljeno sa vinima vinarije Jokić ili zanimljivim koktelima sa lokalnim začinskim biljem.
Gig
Na Novom Beogradu, restoran Gig nudi jela sa pažljivo odabranim sastojcima, a poseban fokus je na ribi i divljači. Svako jelo prati selekcija sireva i poslastica, a uz obrok možete uživati u savršeno uparenim vinima iz vinarije Imperator. U ponudi su degustacioni meniji sa mesom, vegetarijanski i riblji meni, koji se mogu upariti sa vinom.
Enso
Enso predstavlja zanimljiv spoj različitih ukusa Mediterana, Azije i Srbije. Na meniju se nalaze dugogodišnji favoriti, a svaka sezona donosi novi degustacioni jelovnik. Enso se nalazi u istom prostoru gde je i Novi Bitef, pa posle večere može da se nadoveže provod u klubu ili na koncertu u okviru Musicology sessions.
Salon 1905
Smešten u prostoru Geozavoda, Salon 1905 predstavlja jedinstveno gastronomsko iskustvo u jednako jedinstvenom prostoru. Restoran je prepoznat u internacionalnim vodičima Gaullt & Millau i Mišlen. U ponudi su degustacioni meniji sa tri, pet ili sedam sledova. U okviru menija se mogu naći klasici srpske gastronomije interpretirani na moderan način. Tu su pihtije, sarme i prebranac, ali kao inspiracija za kreiranje tekstura i aroma na fine dining način.
Langouste
Restoran Langouste, smešten na slikovitom Kosančićevom vencu, pruža prelep pogled na reku, stvarajući savršenu atmosferu za vrhunski gastronomski doživljaj. Ovaj restoran vešto kombinuje autentične srpske sastojke sa sofisticiranim francuskim tehnikama i italijanskim stilom kuvanja. Prepoznat je i u renomiranim vodičima Gault & Millau i Michelin. U ponudi su degustacioni meniji od pet sledova, sa izborom mesa ili ribe, kao i kombinovani meni od devet sledova.
Magellan
Restoran Magellan, smešten na Novom Beogradu, inspiriše se avanturističkim duhom i putovanjima slavnog istraživača Fernanda Magelana. Meni je pravo proputovanje koje čine inovativna jela koja spajaju egzotične začine i ukuse iz različitih krajeva sveta. Enterijer je pažljivo osmišljen da dočara atmosferu broda. U ponudi su klasična à la carte jela, kao i dva degustaciona menija – petosledni Magellan i osmosledni Rajsko ostrvo.
Restoran Homa
Restoran Homa je pionir fine dining scene u Beogradu. Smešten na donjem Dorćolu, Homa spaja moderan dizajn i kreativnu kuhinju, pružajući gostima sofisticirano gastronomsko iskustvo. Meni je dinamičan, prilagođen sezonskoj ponudi lokalnih namirnica, i nudi izbor mesnih, ribljih i plant-based opcija. Takođe, poznat je po inovativnim tehnikama kuvanja i pažljivo osmišljenim kombinacijama ukusa lavnog šefa Filipa Ćirića.
The Square
U okviru poznatog hotela Square Nine, restoran The Square nudi izvanrednu uslugu u elegantnom ambijentu. Moderna evropska kuhinja ovog restorana bazira se na sezonalnosti i kvalitetu lokalnih namirnica. U ponudi je à la carte fine dining meni. Autorski meni glavnog šefa Davida Šimunića, pod nazivom Experience nudi jedinstven spoj lokalnog gastronomskog nasleđa i savremenih kulinarskih trendova.
Salon 5a
Restoran Salon5.a – smešten u šarmantnom salonskom stanu u Zemunu – nudi savremenu italijansku kuhinju obogaćenu domaćim srpskim proizvodima. Inspirisana svojim boravkom u Italiji, mlada šefica Anđela Risimić donosi spoj lokalnih i internacionalnih uticaja. Meni se menja sezonski, oslanjajući se na bogatstvo srpskih i italijanskih ukusa.
Fleur De Sel
Restoran Fleur de Sel je smešten u kompleksu Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu. Iz restorana se pruža prelep pogled na vinograde i Dunav. Jelovnik nudi tematske degustacione menije, kao i à la carte opcije u kojima su sastojci pažljivo birani. U ponudi su vina iz Vinarije Šapat, kao i vina sa Fruške Gore, te vina svetski poznatih regija. Zanimljivo je da se u samoj kuhinji nalazi Chef’s Table gde gosti imaju priliku da uživaju u interaktivnom servisu sa pogledom na rad kuhinje.
Jasmin a Maslina
Jasmin a Maslina na svojoj novoj lokaciji u Novom Sadu nudi inovativan pristup gastronomiji s menijem koji se menja svaka dva do tri meseca. Pored à la carte ponude, gostima su dostupni degustacioni meniji od pet i sedam sledova. Poseban akcenat stavlja se na sezonske namirnice, a jelovnik se fleksibilno prilagođava u skladu sa dostupnim sastojcima.
Foto: Instagram @christinekristi / @delirium.silence/ @gig.restaurant / @enso_belgrade / @salon_1905 /@langousterestoran / @restoranmagellan / @homa_restoran / @squarenine/ @salon5.a / @ateljevinasapat / @jasmin_a_maslina