Ukusi Italije: Fokača sa bundevom
Ukusi Italije: Fokača sa bundevom

Ukusi Italije: Fokača sa bundevom

Fokača je italijanska vrsta hleba, poznata po hrskavoj kori i bogatom ukusu. Ono što je čini posebnom je njen način pripreme, koje zahteva nultu veštinu. Verujete nam, ne preterujemo. Testo se oblikuje u plitkom limu, premazanom maslacem, te se ostavlja da odstoji kako bi se razvila tekstura i ukus. Danas se ova pogača može pronaći u raznim varijantama, od klasične sa maslinama i ruzmarinom, do modernih varijacija koje podrazumevaju raznovrsne ukuse. Inovativna fokača koja je nama privukla pažnju jeste fokača sa bundevom. Donosimo recept.

Sastojci:

  • 1 1/2 kašičica suvog kvasca
  • 500g pirea od bundeve
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike meda ili šećera
  • 800 g brašna
  • so
  • 1 kašičica kurkume u prahu, opciono
  • 2 bundeve
  • 100 g sirovih semenki bundeve
  • 12 do 15 listova žalfije

 

How to: Fokača sa bundevom

Prvu bundevu isecite na veće komade, te je očistite od semenki i ogulite koru. Poređajte kriške na pleh obložen papirom za pečenje, pospite ih sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Stavite pleh u rernu i pecite bundevu na 200 stepeni oko 20 minuta dok skroz ne omekša. Kada ste izvadili bundevu iz rerne, potrebno je da napravite pire. Pomešajte kvasac i mlaku vodu u posudi zapremine sedam litara ili veće. Ostavite smesu da odstoji tri do pet minuta. U tu posudu dodajte bundevu, maslinovo ulje, med i kurkumu. Zatim, dodajte brašno, so, i mešajte viljuškom ili drvenom kašikom dok ne dobijete grudvastu smesu. Zatim, sve to promešajte mikserom, dok smesa ne postane homogena. Testo oblikujte u loptu, unutar posude.

Fokača sa bundevom
@carolinagelen

Prelijte ga sa dve do četiri kašike ulja. Podignite testo da ulje prodre ispod. Prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite je u frižideru da odstoji preko noći. Testo će se udvostručiti i razviće intenzivniji ukus. U međuvremenu, iseckajte drugu tikvu na 16 kriški. Kada izvadite testo, potrebno je da ga oklagijom razvijete u oblik pravougaonika. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite testo u obložen pleh i opet ga prelijte uljem.

Na testo stavite kriške tikve u četiri reda od po četiri kriške. Dodajte semenke bundeve, žalfiju i sve to posolite. Fokaču pecite 45 do 60 minuta, proveravajući je na svakih 15 minuta. Kada testo postane zlatno smeđe boje, potrebno je da je prekrijete aluminijumskom folijom odozgo, kako biste sprečili da potamni i dobije braon boju. Kada je izvadite iz rerne, ostavite je da se ohladi. Isecite na kvadrate i et voila! Uživajte.

Učitati još
Zatvori