Jednostavno i kremasto: Francuski čokoladni mus od crne čokolade
Jednostavno i kremasto: Francuski čokoladni mus od crne čokolade

Jednostavno i kremasto: Francuski
čokoladni mus od crne čokolade

Francuski čokoladni mus je desert koji dokazuje da su najlepše stvari često i najjednostavnije. Ova kremasta poslastica, sa svojim bogatim ukusom crne čokolade, spaja sve što volimo u jedan sladak obrok. Sve što vam treba za pripremu su osnovni sastojci – čokolada, jaja, puter i šećer – i malo strpljenja. Ono što mus izdvaja jeste njegova tekstura – glatka, vazdušasta i istovremeno raskošna. U svakom zalogaju krije se čarolija jednostavnih sastojaka pretvorenih u luksuzan desert. Inspiraciju za recept za francuski čokoladni mus pronašli smo na Instagram profilu @bakedbylaora, koji nas je podsetio koliko su ovakvi klasici neodoljivi u svojoj autentičnosti.

U nastavku vam donosimo detaljan recept za pripremu ovog francuskog klasika, sa akcentom na korake koji će osigurati savršeni rezultat.

Francuski čokoladni mus – recept za desert sa crnom čokoladom

Sastojci


  • pet jaja (odvojena na belanca i žumanca, može i pasterizovana)
  • 70-100 g šećera (prilagodite prema ukusu)
  • 250 g crne čokolade (50-70% kakaoa)
  • 125 g putera

Priprema


Za početak, na tihoj vatri istopite puter dok ne postane tečan, a zatim dodajte crnu čokoladu. Mešajte lagano dok se čokolada ne otopi i smesa ne postane glatka. Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi kako bi zadržala idealnu konzistenciju. U međuvremenu, u dve odvojene činije podelite belanca i žumanca. U jednoj umutite belanca sa polovicom šećera dok ne dobijete čvrstu i sjajnu masu. U drugoj, žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne postanu penasta i svetložuta.

Kombinujte belanca i žumanca, mešajući pažljivo špatulom kako biste očuvali vazdušastost smese. Kada su jaja sjedinjena, postepeno dodajte prohlađenu čokoladu i puter. Mešajte dok smesa ne postane potpuno homogena i svilenkasta. Mus možete poslužiti u manjim posudama ili jednoj većoj činiji, a zatim ga ostavite u frižideru da odstoji najmanje četiri sata. Rezultat će biti desert koji osvaja svojim ukusom, teksturom i jednostavnošću.

Francuski čokoladni mus je dokaz da pravi klasici nikada ne izlaze iz mode. Dovoljno jednostavan za svakodnevne trenutke, a opet dovoljno raskošan da impresionira.

Foto: Instagram: @bakedbylaora, @burimova

Učitati još
Zatvori