Krompiri se mogu spremiti na stotinu različitih načina. Bilo da su prženi, pečeni ili u formi pirea, njihov ukus nadopunjuje mnoga jela. Već smo ih pravili u brojnim varijacijama – hrskave krompire u honey mustard sosu, zgnječene krompire sa belim lukom i Hermès krokete od krompira.
Na današnjem meniju nalazi se jelo nalik na musaku, but with a little twist – bez mesa. Francuski recept za Gratin Dauphinois ima dugačku tradiciju i prvi put se pominje još u 18. veku kada se ovo jelo služilo plemićkim porodicama. Ipak, njegova priprema je jednostavna i ne zahteva previše vremena. Ukus, s druge strane, odaje drugačiji utisak.
Sastojci
- 1kg krompira
- 350ml mleka
- 150g kisele pavlake
- so, biber
- muškatni oraščić
- majčina dušica
- 3-4 čena belog luka
- malo putera (za podmazivanje)
- 100g sira po izboru
Priprema
U dubljem tiganju sjedinite mleko i kiselu pavlaku. Dodajte beli luk, izrendani muškatni oraščić i majčinu dušicu. Mešavinu ostavite na blagoj vatri dok ne proključa.
Ogulite, isecite na tanke kriške i začinite krompir, a potom ga dodajte u tiganj. Mešajte povremeno i nakon 5 minuta krompir prebacite u vatrostalnu posudu. Preko njega pospite izrendani sir po izboru i postupak ponavljajte dok vam ne ponestane krompira. Na vrh pospite još malo sira i pecite na 200 stepeni 25-30 minuta. Et voilà – Gratin Dauphinois.
Sidenote: Krompir je neophodno prethodno skuvati u sosu kako bi se ravnomerno ispekao u rerni. Ukoliko bi se koristio u sirovom obliku, vreme pečenja bilo bi duže. Drugim rečima, sir bi se zapekao dok krompir još ne bi bio u potpunosti spreman za jelo.
Foto: Instagram @chefsofiaa