

Ako vam doručak (još uvek) nije omiljeni obrok u danu, nakon ovog recepta za francuski tost će postati
Recept za klasičan francuski tost jedan je od najjednostavnijih, a upravo zbog toga se mnogi opredeljuju da ga pripreme za doručak. Međutim, ako volite da eksperimentišete u kuhinji – i spadate u kategoriju sladokusaca – predlažemo da među must-try recepte dodate i onaj za francuski tost sa cimetom i šećerom. Njegova priprema ne iziskuje previše vremena i truda, a zbog jedinstvenog ukusa ćete već nakon poslednjeg zalogaja razmišljati o narednoj pripremi ovog slatkog doručka. U nastavku donosimo sve detalje.
Recept dana: Francuski tost sa cimetom i šećerom
Francuski tost može da se pripremi u različitim varijantama, ali njegov konačan ukus zavisi isključivo od upotrebljenih sastojaka. Stoga, ukoliko volite da koristite jabuke u pripremi poslastica, predlažemo da isprobate karamelizovani francuski tost sa jabukama. Međutim, ako prednost dajete poslasticama koje u sebi sadrže veću količinu šećera, francuski tost sa cimetom i šećerom je pravi izbor za (nešto drugačiji) doručak.
Recept, koji smo proglasili za recept dana, pronašli smo na Instagram profilu Georgine Thomas. Ipak, glavne sastojke po želji možete da u određenoj meri modifikujete, te zamenite sa onima koje već imate u kuhinji. No, jedno je sigurno. Ukoliko pažljivo sledite korake u pripremi, kao krajnji rezultat dobićete ukusan francuski tost – but with a little twist. U nastavku donosimo sve sastojke i korake u pripremi.
Sastojci
- četiri deblje kriške brioche hleba
- jaje
- kafena kašika cimeta
- pet supenih kašika šećera
- 80ml slatke pavlake (sa većim procentom masnoće)
- kafena kašika ekstrakta vanile
- puter
- čokoladni namaz po želji
Priprema
Sjedinite slatku pavlaku, pola kafene kašike cimeta, supenu kašiku šećera, kafenu kašiku ekstrakta vanile i jaje. Isecite brioche hleb na četiri kriške i umočite ga u tečnu smesu koju ste prehodno napravili. Ostavite hleb unutar smese oko 30 sekundi. Nakon toga, zagrejte tiganj na srednjoj vatri, a potom dodajte malo putera. Brioche hleb ispržite sa obe strane na puteru – za to vam neće biti potrebno više od nekoliko minuta. Ipak, obratite posebnu pažnju na ovaj proces kako hleb ne bi zagoreo. Naime, on bi trebalo da bude hrskave teksture, te zlatne boje.
Naposletku, sjedinite četiri supene kašike šećera i pola kafene kašike cimeta. Francuski (brioche) tost uvaljajte u ovu mešavinu dok ne postane u potpunosti obložen šećerom i cimetom. Na kraju, predlažemo da istopite čokoladni namaz, te da ga poslužite kao prilog uz ovu poslasticu.
Foto: Instagram (@youforgottheblueberries_, @georginaelizat)