Praznična sezona je vreme kada mirisi kuvanja postaju mirisi uspomena, a trpeza se pretvara u gastro čudo! Praznična dekoracija doma je glavni zadatak, a nakon što su šljokice i lampice na svom mestu, ostaje još da osmislite dekoraciju stola za ručavanje. Ovde ne mislimo na escajg, salvete i šarene tanjire, već na jestivu dekoraciju koja je ujedno i idealno praznično predjelo. U duhu deljenja i zajedništva, donosimo vam tri neodoljiva praznična recepta koji će oplemeniti vaš sto i razveseliti sve ukućane.
Krem sir jelkica
Sastojci:
- 300g krem sira
- Crne masline
- Zelene masline
- Sušeni paradajz
- Kačkavalj
- Krekeri
Priprema:
Najteži deo ovog recepta je oblikovanje jelkice. Ukoliko koristite više od jednog pakovanja krem sira, prvo sve sjedinite u zasebnoj činiji kako se jelka ne bi raspadala. Zatim, prebacite sir na parče providne folije i pomoću nje, oblikujte sir u figuru kupe i poravnajte spatulom. Sada vam još samo ostaje da po površini kupe ravnomerno rasporedite mešavinu crnih i zelnih maslina tako što ćete jednu po jednu lepiti za oblikovanu figuru. Iseckajte grančice ruzmarina i nasumično ih rasporedite između maslina zajedno sa komadićima sušenog paradajza. Dalje vam je potreban list kačkavalja debljine oko jedan centimetar koji ćete iseći u obliku zvezde i čačkalicom postaviti na vrh jelke. Servirajte uz okrugle krekere.
Puter sveća
Za ovu zanimljivu kreaciju, potrebno vam je:
- Puter
- Vekna okruglog hleba
- Papirna čaša
- Fitilj za sveće
Priprema:
Na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj, otopite puter. Puter se brzo greje i gori, tako da ga na ringli držite veoma kratko i skinite pre nego što se pojave mehurići. Preporučujemo da u otopljen puter dodate malo seckanog ruzmarina i belog luka, ili začine po ukusu. Sipajte puter u papirnu čašu, ubacite fitilj u sredinu i pričvrstite ga lepljivom trakom za ivicu čaše tako da ostane u sredini. Stavite čašu u zamrzivač na sat vremena, ili dok se ne stegne.
Pomoću čaše iste veličine, izrezbarite rupu na sredini hleba gde ćete postaviti sveću, a onda strane hleba secite vertikalno, skoro do dna vekne kako biste mogli da kidate parčiće hleba i umačete u puter. Kada se puter stegne, izvadite ga iz papirne čaše i postavite unutar hleba.
Praznične kuglice
Sastojci:
- 300g kozjeg sira
- 100g sušenih brusnica
- 100g pekan oraha
- So i biber
- Svež ruzmarin
Priprema:
Prvo sitno iseckajte pekan orahe i brusnice, pa ih začinite prstohvatom soli i bibera. Od kozijeg sira napravite kuglice i uvaljajte ih u naseckanu mešavinu. U svaku kuglicu zabodite čačkalicu i grančicu ruzmarina, i vaša gastro praznična dekoracija je gotova!
Umesto pekan oraha, možete koristiti i obične orahe, badem, indijski orah, ili kikiriki.
Foto: Instagram / kristels.kitchen, allinspiredwellness, sailor_bailey