

Beograd je grad koji se najbolje upoznaje kroz hranu. Kada nam dođu gosti, postajemo gastro vodiči na zadatku. Od doručka do večere, biramo omiljena mesta. Od pijaca, modernih bistroa do restorana koji donose potpuno novu dimenziju gastronomskog doživljaja, evo gde vodimo goste kada želimo da im pokažemo karakter grada i ispričamo priču kroz hranu.
Faro
Smešten na Vračaru, u prelepoj vili iz 1924. godine, restoran FARO je jedna od naših omiljenih destinacija za ručak ili ranu večeru. Iza jedinstvenog koncepta stoji Srđan Turukalo – kuvar, somelijer i vlasnik kultnih novosadskih restorana Project 72 i Fish&Zeleniš. U njegovim restoranima se prepoznaje iskrena, kreativna gastronomija.
FARO oživljava starinska jela sa modernim twistom, vraćajući nas u prošlost kroz ukuse poput domaće supa sa griz knedlama, sarmica od kelja, princes krofni, ali i jela poput svinjskih obraza i kobasica od srne. Ne znamo da li nam je lepše unutra, dok uživamo u hrani i u umetničkim delima – ili u prelepoj bašti.
Iva New Balkan Cuisine
Ako gosti žele da probaju nešto drugačije – odnosno nešto što predstavlja evoluciju balkanske kuhinje – vodimo ih u Iva New Balkan Cuisine bistro. Bistro je smešten na Dorćolu pa je odlično mesto za predah u obilasku grada. Doručak je odličan i tada je manja gužva, a za večeru je potrebna rezervacija nekoliko dana unapred.
Neki od favorita su hrskave rolnice od heljdinog brašna sa sirom, medom i orasima, zapečeni sir sa malinama i tartufima, juneći rep sa domaćim njokama. Od vege jela tu su celer sa tartufima i neprevaziđena hrskava pljeskavica od sočiva. Za slatko preporučujemo karfiol kolač sa slanom karamelom ili domaće njoke sa brašnom od košrica šljiva. Vinska lista je bogata, a zanimljivi su i njihove gin tonic kombinacije, kao i limunade sa ukusima matičnjaka ili trnjine.
Mezestoran Dvorište
Ušuškan na super centralnoj gradskoj lokaciji, Mezestoran Dvorište brzo je postao jedno od naših omiljenih mesta kada hoćemo da isprobamo razne stvari u meze stilu. Tokom lepog vremena, ručak u njihovoj bašti je savršen. Ovde se spajaju mediteranska kuhinja sa balkanskim i turskim specijalitetima, stvarajući jedinstveno gastro iskustvo.
Za predjelo preporučujemo krokete, patee i salatu od cvekle. Dalje za ljubitelje morskih plodova (a ipak je Mediteranski talas ovde snažan) predlažemo Mare Monte, kombinaciju dagnji, gambora, tikvica i čeri paradajz, a Paputsakia je punjeni plavi patlidžan sa povrćem kao vege opcija. Za kraj, njihova krempita je neizbežan izbor.
Istok
Ako naši gosti žele ukuse Azije, Istok je odličan izbor. Lokacija na Dorćolu je odlična za istraživanje pre i posle ručka. Ovaj restoran donosi autentične ukuse jugoistočne Azije, od pho supe i prolećnih rolnica do aromatičnih kari specijaliteta.
Ne propustite da probate kimchi, začinjeni fermentisani kupus, koji je i zdrav i ukusan ili bao buns, mekane, parene pogačice koje dolaze u različitim varijantama, savršene za deljenje sa prijateljima. Za slatko – mango puslice sa zelenim čajem i karamelom ili pržena banana. Istok je mesto koje daje moderni twist ukusima Azije.
Cveće zla
Cveće zla, smešten u Hotelu Indigo pored Kneza, nudi savršen spoj večere i muzike u jednom. U prelepom enterijeru uživamo u jelima koja su pravi klasici – ali sa savremenim pristupom.
Preporučujemo da obavezno probate palentu, tartar biftek, grilovanu tunu, ili domaću piletinu. Tu je i savršen izbor vina na čašu, kao i koktela, te je ovo idealno mesto za uživanje u svakom zalogaju i čaši, a ambijent ovog restorana dodaje poseban šarm svakom obroku.
Bonus – pijace
Naravno, pijace su nezaobilazne na ovoj gastro turi. Pijace su prostori koji su sami po sebi zanimljivi i donose lokalni duh, a sada su uz inovativne gastro koncepte dodatna preporuka za obilazak. Na Zemunskoj pijaci, čuvena ulica gde se nalaze Koordinata i Pretop odlični su za dnevnu varijantu. Palillulska pijaca sa disco atmosferom za veče – gde se udružuju Mehurić, Morava i Figo.

Foto: Instagram: @faro_beograd / @mezestoran / @cvecezla_cikaljubina / @istokrestoran / @ivanewbalkancuisine /