Odbijamo da poverujemo da postoji osoba koja ne voli kroasane. Hrskavi, mekani, s maslacem ili punjeni nekim ukusnim kremom, kroasani su savršen doručak, užina ili desert uz kafu. Prvo su se pojavili u obliku kiflica u 13. veku u Austriji, dok ih Francuzi nisu malo modifikovali i preimenovali u sada čuveni – croissant.
Gigantski kroasan
Za sve one koji se ne mogu dovoljno zasititi ovog proizvoda, imamo rešenje. S obzirom na to da postoje već vekovima, pojavljuju se svakakve inovacije u pravljenju kroasana. Jedna od zasigurno najimpresivnijih je viralni gigantski kroasan koji viđamo po društvenim mrežama.
Prvi put se pojavio, naravno, u Parizu u poslastičarnici poznatog pastry chefa Philippea Conticinija koji ima impresivnu karijeru. Radio je u renomiranim restoranima u Francuskoj, SAD-u i Japanu, a prvi se setio deserte posluživati u staklenim čašama umesto na tanjirima.
Philippe Conticini u Parizu ima poslastičarnicu na čak pet lokacija, tako da ako vas put odvede u francusku metropolu, ne smete propustiti priliku da isprobate gigantski kroasan. Potrebno je naručiti ga unapred, a cena mu je 20 eura.
Za savršenu Instagram fotku
No, ovaj trend nije stao u Parizu. Razne svetske poslastičarnice i pekare su počele praviti svoje verzije gigantskog kroasana pa ih tako ima u Milanu u poslastičarnici Aroma Napoletano. Tamo možete probati Cornetto XXL na koji možete tražiti da vam dodaju seckano ili celo voće, bademe, mlevene pistaće, krem ili šlag. Često ih i oboje u neku boju poput roze, zelene ili crne. Sličan kroasan pojavio se i u New Yorku u Magic Hour Rooftop Bar and Loungeu gde ga možete naručiti s ružičastom glazurom i jagodama. A jedan kroasan biće dovoljan za deset ljudi.
I Turska je pohitala za istim trendom pa tako u francuskoj poslastičarnici u Istanbulu možete uz gigantski kroasan naručiti i gigantski espresso.
Supreme ili cube
Međutim, gigantski kroasan nije jedina poslastica sa čijim oblikom su se poigrali poslastičari. Sigurno ste dosad čuli i za Supreme kroasan, odnosno kroasan okruglog oblika koji je postao viralan na TikToku. Dok su poslastičarnice širom sveta prigrlile okrugli kroasan i napravile svoju verziju. Originalni Supreme smislio je poslastičar Scott Cioe u pekari Lafayette u New Yorku. A sjajna vest je da gigantski kroasan možete da probate i u našoj regiji, jer ovaj trend nije zaobišao ni Hrvatsku, te ukoliko biste rado probali ovaj viralni trend potrebno je samo da odete Zagreb u Balance brunch baru i uživate kao Parižanka.
@breakfastlondon The TikTok Famous Pistachio Supreme Croissant from Philippe Conticini in London being made 🤤 Have you tried it yet? #breakfastlondon
♬ original sound - Breakfast London
Švedski pekar Bedros Kabranian otišao je korak dalje te osmislio i cube kroasan, odnosno kroasan u obliku kocke koji je proslavila londonska poslastičarnica Le Deli Robuchon.
Ludi trendovi u svetu slatkog
Različite veličine i oblici kroasana podstakli su nas da istražimo i ostale trendove u slatkom gastro svetu. Jedan od najzanimljivijih kolača pojavio se pre manje od deset godina u Japanu a zove se – raindrop kolač. Baš kao i samo ime, izgledom podseća na jednu veliku kapljicu kiše. Iako na Instagram slici izgleda estetično, nema ukus jer se pravi od samo dva sastojka, vode i agar agra (prirodnog biljnog želea koji je izvađen iz morske alge). Ipak, ukus mu daju razni dodatci koje možete poručiti uz njega, a sam kolač sadrži nula kalorija! Pa, konačno i nešto tako da smisle.
Još jedan ekstravagantni trend su sukulentne torte. To su torte koje su dekorisane jestivim sočnim ukrasima, a ime su dobile po sukulentima. To su „sočne“ biljke koje čuvaju vodu u svoje listove, stabljiku ili koren, poput Aloe vere. Dok se neki odluče dekoraciju napraviti od kreme od maslaca, drugi se odluče na prave sukulentne biljke.
Foto: Instagram (@philippe_conticini, @aromanapoletanomilano, @magichourny, @ledelirobuchon, @a.enjoysfood, @frostedcakery)