Već smo zašli u drugu nedelju januara, što znači da je vreme i da se vratimo nešto laganijoj hrani. Prethodni dani protekli su uz prazničnu trpezu i najrazličitije delicije. Sada kada smo pojeli dovoljno ruske salate do narednog Božića, trenutak je da se prepustimo podjednako ukusnim, ali zdravijim i manje kaloričnim – a podjednako ukusnim – obrocima. Jedan takav je glow tost, čiju osnovu čini slasni namaz na bazi cvekle i leblebija. Svoj naziv duguje blagotvornim efektima koje cvekla ima za kožu lica, dajući joj blistav i zdrav izgled. Ovo povrće znano je po brojnim benefitima koje ostvaruje za ceo organizam, a posebno za najveći organ. Bogata je antioksidantima, ali i značajnim vitaminima i mineralima značajnim za sjajan izgled kože – jedan od njih je kolagen.
Sastojci
Za namaz
- 250 grama kuvane cvekle
- 40 grama feta sira
- 3 kašike leblebija
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašičice balzamika
- so
- biber
Za tost
- 1 parče hleba od kiselog testa
- 2 kuvana jaja
- peršun
- tostirane semenke
Priprema
Kako biste pripremili namaz za glow tost, potrebno je da u blenderu sjedinite kuvane cvekle, feta sir, leblebije, maslinovo ulja i balzamiko ulje. Usitnite sve sastojke dok ne dobijete kremastu smesu za namaz. Možete dodati so, biber i druge začine po želji, dok ne ostvarite željeni ukus. Premažite na prethodno zagrejan hleb, a onda dodajte dva rovito kuvana jaja, a sve pospite seckanim peršunom i tostiranim semenkama. Količina sastojaka dovoljna je za četiri porcije. Uživajte!
Foto: @emthenutritionist