U susret letu, dinamika grada postaje vrelija, a i naše navike počinju da se menjaju. U pozitivnom smislu. Vreme provedeno u kući postaje passé, pa se tako okrećemo raznim alternativama koje zahtevaju više vremena u prirodi. Odlučili smo da pronađemo aktivnosti koje uključuju svež vazduh, prirodu i druženje sa prijateljima. Naravno, kao prva opcija istakao se piknik. Kao mini getaway, nekoliko sati u prirodi može izgledati kao čitav vikend, ukoliko su provedeni u dobrom društvu i uz dobru hranu. Kako smo primetili rastući piknik trend u svetu, mogli smo da uočimo glavne trendsetter-e u svakodnevnom life’s a picnic izdanju. Berlinski piknik vibe polako širi svoj uticaj beogradskim parkovima, a sweet & stylish postavke motivišu svakoga da isti koncept rekreira.
Nakon što smo istražili sve neophodne elemente i u potpunosti vas pripremili za piknik, odlučili smo da se pozabavimo glavnim akterom svakog piknika – svežim i ukusnim obrokom. Izbor hrane umnogome utiče na doživljaj piknika, jer ukoliko provedete sate i sate u kuhinji, odmor u prirodi i nije baš odmor, zar ne? Samim tim, to go opcija nameće se kao next logical step. Journal tim, kao i dosad, uvek je na tragu fun, fast, easy & the best opcija.
01 fun [楽しい]
Nakon što ste izabrali piknik aksesoare (da, to je veoma važno za celokupan doživljaj), najpre je potrebno da izaberete temu piknika. Journal tim, inspirisan različitim kulturama, ovog puta inspiraciju pronalazi u azijskoj.
02 fast [速い]
Brzina i efikasnost jesu imperativi savremene trpeze. U tom duhu, trudimo se da se ne upuštamo u brzoplete avanture, već da pored elementa efikasnosti inkorporiramo i element kvaliteta. Zato biramo takeaway opciju, ili, popularno rečeno, opciju za poneti. Uz nju, ne morate brinuti o jelovniku, već vas jedan klik deli od idealne gozbe i uživanja s prijateljima. Porudžbinu možete pokupiti u nekom od restorana ili naručiti na tačnu lokaciju.
03 easy [簡単]
U trendu je lokalno – idealno mesto za piknik ne mora biti daleko od Beograda, već se možete okrenuti lokacijama u prirodi u vašem komšiluku. O piknik mestima u Beogradu već je bilo reči, a da je mesto održavanja piknika veoma važno potvrđuje činjenica da je piknik iskustvo podređeno trendy Instagram trenucima, pa tako vaši outdoor momenti moraju izgledati estetično. Journal tim izabrao je Košutnjak – idealnu destinaciju za provođenje vikenda u prirodi.
04 the best [最高の]
Kultni beogradski restoran Go Sushi neguje azijsku kulinarsku tradiciju, pa smo se tako bez oklevanja uputili najbližem restoranu. Kako sushi predstavlja filozofiju minimalizma u kuvanju, veoma je jasno da su kvalitet sastojaka i veština pripreme važniji od količine. Navedeno odražava japanski koncept wabi-sabi koji miri dva naizgled nepomirljiva koncepta – jednostavnost i nesavršenost.
Sushi & history
Nakon što smo pronašli idealnu piknik lokaciju na Košutnjaku, vreme je za čas na temu sushi-ja. Podsetimo se gradiva. Sushi potiče iz jugoistočne Azije, gde je prvobitno razvijen kao metoda konzerviranja ribe koristeći fermentisani pirinač. Tokom vremena, tehnika se proširila u Japan gde se razvila u oblik sushija koji danas poznajemo. Reč sushi [寿司] doslovno znači kiseli pirinač. Pirinač začinjen sirćetom je ključni sastojak sushi-ja, a ne sirova riba, kako mnogi misle. Postoji više vrsta sushi-ja, među kojima su najpoznatiji nigiri, maki i sashimi.
Sushi majstori, poznati kao itamae uče kako da skuvaju pirinač, iseckaju ribu i oblikuju sushi sa izuzetnom preciznošću. Tradicionalno, wasabi (zelena pasta od japanskog rena) se koristi kao začin za sushi, dodajući pikantan ukus i ima antibakterijska svojstva. Ukiseljeni đumbir (gari) se služi kao osvežavajuće sredstvo za čišćenje nepca između različitih zalogaja. Spremite piknik ćebe, ponesite pletene korpe i sveže cveće – rekreiramo kultni piknik look. O detaljima brinemo zato što glavni akteri više nisu problem (zahvaljujući Go Sushi-ju).
Takeaway ili piknik meni za poneti
Na Journal piknik ćebetu svoje mesto su našli favoriti sa azijskog menija. Pored proverenih klasika, odlučili smo da začinimo svoj piknik jelovnik, pa smo tako pošli chef’s choice putem. Edamame u spicy i klasičnoj opciji kao aperitiv idealno se slažu uz autentični ukus Masumi sake japanskog vina. Pri izboru sushi-ja pustili smo mašti na volju, pa su se tako u top izboru našle Kinbō Top i Flambo Salmon maki rolnice, kao i Cheese Hug u vidu kremaste salmon rolnice.
Ukoliko do sada niste imali prilike da probate shrimpuru, prolećno/letnja sezona idealna je za pravljenje novih koraka. Journal tim se posvetio otkrivanju malih zalogaja koji u sebi sadrže gambore, sriracha, yuzu-aioli sos, tempuru i togarashi, a koje popularno nazivamo shrimpura.
Kako školski prelazimo gradivo azijske kulinarske tradicije, neizostavan korak je uživanje u kineskom specijalitetu – Bao buns sa junetinom. Bao buns su očigledno u gastro trendu, imajući u vidu da svako malo pokušavamo da pronađemo restorane koji bi nam poslužili autentičnu verziju ovog kineskog jela. Pored junetine, na meniju možete pronaći i opcije sa slaninom i piletinom, međutim, ovde se ističe stvar ukusa, jer su sve tri opcije reprezentacija autentičnog kineskog kulinarskog umeća.
Sada, kada smo izabrali sushi kao svoju go-to opciju za prolećni piknik, važno je nagovestiti da je sushi potpuno bezbedno nositi na piknik, međutim, preporuka je da se pojede neposredno po preuzimanju ili dostavi. Samim tim, autentični ukus će biti svež i moći ćete da uživate u svom malom asian getaway-u.
Uz izuzetan meni, na raspolaganju su vam i autentična pića: od osvežavajućih sokova do alkoholnih opcija. Domaća, evropska ili japanska vina – na vama je izbor. Međutim, može se reći da ne možete pogrešiti, već samo možete učiniti svoj piknik zanimljivijim.
#samonežnopremasebi
Ograničena serija sushi box-a ovoga puta dobija romantičan oblik. Naime, u takeaway ponudi našao se i Love Box – posebna selekcija sushi zalogaja za dvoje, sa ukusima inspirisanim prolećem. Mantru #samonežnopremasebi plasirala je Jana Oršolić, dizajnerka i profesorka na FPU, i to kada nam je bila najpotrebnija. Ljubav prema sebi je zapravo dvosmerna. Ukoliko se posvetimo ljubavi, možemo je okrenuti i svetu, pa tako sharing is caring parola dobija veći smisao. Sa druge strane, Go Sushi nas na to podseća limited edition Love Box koji dolazi sa raznovrsnom selekcijom azijskih jela. U ljubavnoj kutiji očekuje vas Garden Veggie Roll, Crunchy Crab Roll, Tokyo Roll, Fujiyama Roll, Salmon nigiri sa teriyaki sosom, Salmon avokado nigiri i Tuna nigiri. Uz Love Box vas očekuje i mali specijalni poklon za deljenje. Iako su zalogaji namenjeni pomalo romantičnom ambijentu, ništa vas ne sprečava da ljubav podelite i sa prijateljima. Jer, ljubav i nežnost ne poznaju granice, pa se tako i Love Box našao na Journal piknik meniju.
Savršen par ✔
Idealan par, savršen par – da li ovakvo nešto zapravo postoji? Ukoliko je u pitanju hrana, onda sa sigurnošću izgovaramo – da. Sushi i piknik nikada bolje nisu izgledali, a uz Go Sushi i njihov kultni gastro status obezbedili smo sve esencijalne elemente koje garantuju uspeh kulinarskog druženja. Kako ne bismo propustili novitete, takeaway opcija nam pomaže da ostanemo u trendu sa ukusnim specijalitetima.
Tako da, cenimo svoje vreme i odlazimo u prirodu. Mini getaway ne mora nužno biti sat i po od Beograda, već vas može sačekati nekoliko metara od vaše kuće. Pozovite prijatelje, povedite ljubimce i napravite tematski piknik. Zahvalite nam kasnije.
Foto: Ljubo Ašćerić