

Gourmana otkriva svoj omiljeni prolećni recept – filet lososa sa relišom od sremuša i mladog luka na pirinču
Ima nešto u vezi azijskih ukusa što me čini izuzetno srećnom. Čak i kad je obična klopa u pitanju kao što je malo pirinča i parče ribe, azijski ukusi poput soja sosa, korijandera i aromatičnog čili ili susamovog ulja izdižu jelo u gastronomska nebesa. Ovaj recept za losos je zapravo jednostavan recept, ali će ostaviti veliki utisak na vas ili tog nekog srećnika kome ga spremate.
Losos i sremuš
Sremuš kao pritajena zvvezda ovog recepta je trenutno svuda oko nas i ova biljka se u modernoj evropskoj gastro sceni veoma ceni, a nama raste na izvol’te u šumama i parkovima, i preplavljuje pijace od marta do maja. Nemojte se bojati pravljenja pirinča, tu sam da vam otkrijem univerzalnu tehniku zvanu voda-do-prvog-članka-na-prstu. Takođe nemojte se bojati pravljenja ribe, samo upalite aspirator i otvorite prozor, trust me! Varjaču u ruke, i polećemo!


Sastojci
Losos i pirinač:
- 1 filet lososa (125-150 g)
- 2 šake ili 70 g pirinča okruglog zrna (npr. sushi pirinač)
- Maslinovo ulje
- So
- ½ kašičice Gourmana čili ulja (ili neko drugo npr. Lao Gan Ma) ili susamovo ako ne volite ljuto
Domaći majonez
- 1 celo jaje (sobna temperatura)
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica senfa
- Sok od 1/4 limuna
- Morska so
- Suncokretovo ulje (oko 300 ml)
Reliš
- 2 mlada luka
- 5-6 listova sremuša
- ½ veze korijandera (opciono)
- 2 kašike domaćeg majoneza (vidi dole)
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašičica limunovog soka

Priprema
Pirinač:
Isprati pirinač hladnom vodom tri puta ili dok voda ne postane bistra. U šerpu dodati oprani pirinač i naliti vodom tako da, pri spuštanju prsta do površine pirinča, nivo vode dopire do prvog članka prsta. Kuvati dok ne zavri, zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati još desetak minuta, dok voda ne ispari. Ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta.
Losos:
Na tiganju zagrejati na srednje visoku temperaturu malo maslinovog ulja. Posušiti ubrusom losos i posoliti. Peći prvo sa strane kože, 4 minuta, zatim pažljivo okrenuti i peći još 3 minuta, dok spolja ne postane zlatno-smeđ i hrskav, a iznutra ostane sočan.
Domaći majonez:
U usku, visoku posudu (npr. staklenu teglu) staviti redom: jaje, senf, beli luk, limunov sok i so. Dodati sloj ulja preko. Uroniti štapni mikser do dna, uključiti i mutiti nekoliko sekundi bez pomeranja, dok se masa ne počne zgušnjavati. Zatim mikser lagano povlačiti nagore kako bi se ulje postepeno inkorporiralo.
Reliš:
Sitno naseckati mladi luk, sremuš i korijander. U činiji sjediniti povrće sa domaćim majonezom, limunovim sokom i 1 kašikom soja sosa.

Dodatni saveti
Na dno tanjira rasporediti topli pirinač. Preko položiti filet lososa. Preko sredine fileta lososa preliti dve tri kašike aromatičnog reliša. Završiti s čili uljem, ili susamovim po želji, i posuti dodatnim korijanderom ako vam je ostalo.
Tekst i foto: Ana Vlatković (@gourmana)