Gourmana otkriva svoj omiljeni prolećni recept – filet lososa sa relišom od sremuša i mladog luka na pirinču
Gourmana otkriva svoj omiljeni prolećni recept – filet lososa sa relišom od sremuša i mladog luka na pirinču

Gourmana otkriva svoj omiljeni prolećni recept – filet lososa sa relišom od sremuša i mladog luka na pirinču

Ima nešto u vezi azijskih ukusa što me čini izuzetno srećnom. Čak i kad je obična klopa u pitanju kao što je malo pirinča i parče ribe, azijski ukusi poput soja sosa, korijandera i aromatičnog čili ili susamovog ulja izdižu jelo u gastronomska nebesa. Ovaj recept za losos je zapravo jednostavan recept, ali će ostaviti veliki utisak na vas ili tog nekog srećnika kome ga spremate.

Losos i sremuš

Sremuš kao pritajena zvvezda ovog recepta je trenutno svuda oko nas i ova biljka se u modernoj evropskoj gastro sceni veoma ceni, a nama raste na izvol’te u šumama i parkovima, i preplavljuje pijace od marta do maja. Nemojte se bojati pravljenja pirinča, tu sam da vam otkrijem univerzalnu tehniku zvanu voda-do-prvog-članka-na-prstu. Takođe nemojte se bojati pravljenja ribe, samo upalite aspirator i otvorite prozor, trust me! Varjaču u ruke, i polećemo!

Recept losos pirina sremuš (1)
Recept losos pirina sremuš (2)

Sastojci

Losos i pirinač: 

  • 1 filet lososa (125-150 g)
  • 2 šake ili 70 g pirinča okruglog zrna (npr. sushi pirinač)
  • Maslinovo ulje
  • So
  • ½ kašičice Gourmana čili ulja (ili neko drugo npr. Lao Gan Ma) ili susamovo ako ne volite ljuto

Domaći majonez

  • 1 celo jaje (sobna temperatura)
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • Sok od 1/4 limuna
  • Morska so
  • Suncokretovo ulje (oko 300 ml)

Reliš

  • 2 mlada luka
  • 5-6 listova sremuša
  • ½ veze korijandera (opciono)
  • 2 kašike domaćeg majoneza (vidi dole)
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašičica limunovog soka
Gourmana recept

Priprema

Pirinač: 

Isprati pirinač hladnom vodom tri puta ili dok voda ne postane bistra. U šerpu dodati oprani pirinač i naliti vodom tako da, pri spuštanju prsta do površine pirinča, nivo vode dopire do prvog članka prsta. Kuvati dok ne zavri, zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati još desetak minuta, dok voda ne ispari. Ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta.

Losos: 

Na tiganju zagrejati na srednje visoku temperaturu malo maslinovog ulja. Posušiti ubrusom losos i posoliti. Peći prvo sa strane kože, 4 minuta, zatim pažljivo okrenuti i peći još 3 minuta, dok spolja ne postane zlatno-smeđ i hrskav, a iznutra ostane sočan.

Domaći majonez: 

U usku, visoku posudu (npr. staklenu teglu) staviti redom: jaje, senf, beli luk, limunov sok i so. Dodati sloj ulja preko. Uroniti štapni mikser do dna, uključiti i mutiti nekoliko sekundi bez pomeranja, dok se masa ne počne zgušnjavati. Zatim mikser lagano povlačiti nagore kako bi se ulje postepeno inkorporiralo.

Reliš:

Sitno naseckati mladi luk, sremuš i korijander. U činiji sjediniti povrće sa domaćim majonezom, limunovim sokom i 1 kašikom soja sosa.

Gourmana recept losos

Dodatni saveti

Na dno tanjira rasporediti topli pirinač. Preko položiti filet lososa. Preko sredine fileta lososa preliti dve tri kašike aromatičnog reliša. Završiti s čili uljem, ili susamovim po želji, i posuti dodatnim korijanderom ako vam je ostalo.

Tekst i foto: Ana Vlatković (@gourmana)

Učitati još
Zatvori