Doručak je jedan od onih obroka o kojima se stalno priča. Osim toga da je upravo to najvažniji obrok u danu, često čitamo o tome šta da jedemo u jutarnjim satima. Žitarice su se istaknule kao najpopularniji izbor za mnoge zbog svoje praktičnosti, hranjivosti i svestranosti. No, kako se trendovi menjaju tako nastaju i novi maštoviti recepti uz koje će doručak postati omiljen deo dana čak i za one koji nisu jutarnji tip osobe.
Nutritivno hranjiva granola jednostavna je za pripremiti kod kuće. Dobro je poznato da one kupovne često obiluju solima i šećerima, a za jutarnji zalogaj želimo nešto kvalitetno i energetski bogato. Ako ste se već zasitili standardnog menija: granola, mleko ili jogurt i voće imamo novu ideju kako za doručak jesti žitarice. Voćne korpice pripremaju se u kalupu za muffine, a kažu da su još bolje kada malo odstoje. Savršen obrok za napraviti unapred i još danima uživati u grickanju.
Granola cups – voćne korpice
Sastojci:
- 1 velika banana
- 50g agavinog sirupa
- 1 žlica ekstrakta vanile
- 200g sitnih zobenih pahuljica
- 1/2 kašikice cimeta
- prstohvat soli
** grčki jogurt, sveže voće
Upute:
Bananu izmiksajte u blenderu pa pomešajte s ostalim sastojcima u tanjiru. Nauljite kalup za muffine i utisnite smesu u oblik čašice, trebali bi imati dovoljno za kalup od 12 praznina. Kalup stavite u zamrzivač na sat vremena, a zatim uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta do zlatne boje ohladite ih i izvadite iz kalupa. Napunite grčkim jogurtom i nadenite voćem po želji.
Foto: Instagram