Nakon što smo isprobali štanglice od čokolade, kokosa i maline uvideli smo da je to poslastica koja ne oduzima previše vremena, a koja je istovremeno zdrava, lagana i ukusna. Upravo zbog toga, za početak nove nedelje ponovo pripremamo štanglice, ali ovaj put – granola štanglice.
Za njihovu pripremu koriste se različite žitarice i semenke, a umesto šećera kao zaslađivač upotrebljava se med. Pored toga, ključna stavka je i činjenica da se ova zdrava poslastica ne peče, te je vrlo brzo spremna za degustaciju – i guilt free uživanje.
Sastojci
- 75g cerealija po izboru
- 20g dodataka po izboru [ čia semenke, kokos pahuljice, sušene brusnice, semenke bundeve i slično ]
- 120g putera
- 170g meda
- supena kašika ekstrakta vanile
- pola kafene kašike soli
Priprema
Suve sastojke stavite u činiju i sjedinite ih. Dodatke, odnosno semenke i žitarice, možete da dozirate po želji i u skladu sa tim dodajte manju ili veću količinu. U loncu zagrejte puter i med, a zatim dodajte ekstrakt vanile i malo soli. Prelijte mešavinu od putera i meda preko žitarica i mešajte ih sve dok se u potpunosti na zalepe. Potom smesu prebacite u širi pleh obložen papirom za pečenje i utisnite ju sve dok ne postane u potpunosti pljosnata.
Naposletku, pleh stavite u frižider ili zamrzivač na 30 minuta, odnosno dok se granola ne stegne. Nakon toga, isecite ovu zdravu poslasticu na štanglice.
Foto: Instagram @jennaliveswell