Ako pripremate neku zabavu, a dosadilo vam je da svoje goste služite kanapeima, Journal vam donosi recept za ukusno predjelo, koje se lako sprema. Trebaće vam samo tri sastojka da napravite ovo ukusno i luksuzno posluženje za 15 minuta. Grijer zalogaji se sastoje od švajcarskog Grijer sira u takozvanom sendviču između dve hrskave, karamelizovane kriške smokve, a svaki zalogaj je uzbuđenje.
Sastojci:
- Kriška Grijer sira
- 24 smokve
- 1/3 šolje šećera
Priprema:
- Zamrznite smokve na 45 do 60 minuta. Ovo će ih olakšati za rezanje.
- Isecite blok Grijer sira na 24 jednake kriške.
- Svaku delimično smrznutu smokvu isecite na dve kriške i stavite na površinu otpornu na toplotu, kao što je folija za pečenje.
- Pospite šećer u ravnom sloju po kriškama smokve. Karamelizujte ga brenerom. Ponovite sa svim preostalim kriškama. Sve to možete da uradite i pred svojim gostima, neposredno pre serviranja.
- Ako nemate brener, pecite smokve obložene šećerom u rerni minut do dva. Zagrejte poleđinu kašike preko šporeta i pređite preko šećera. To će ga odmah karamelizovati. Ponovo zagrejte i ponovite sa preostalim smokvama.
- Svaki komadić staviti u sendvič između dve kriške smokve. Poslužite odmah kako bi šećer zadržao hrskavicu. Šećer će početi da se topi i postaje sirup nakon 8 do 10 minuta.
Vaše predjelo je spremno, a možete ga poslužiti uz neko ohlađeno francusko crveno vino.