Tokom hladnih dana težimo receptima koji su istovremeno ukusni, jednostavni za pripremu i koji će nas ugrejati. Upravo ove kategorije spojio je i današnji predlog za snack, ili čak predjelo, koji uključuje dva različita jela koja predstavljaju comfort food i kojima ne možemo da odolimo. To su grilled cheese sendvič i paradajz čorba. Kao umak može se koristiti i veganska čorba od karfiola, paradajza i indijskog oraha, ali i nešto jednostavnija verzija čorbe za čiju pripremu se koristi manji broj sastojaka.
Sastojci
01. Grilled cheese
- tost hleb
- topljeni sir u listićima
02. Paradajz čorba
- glavica belog luka
- 10 paradajza
- pola crnog luka
- pola crvene paprike babure
- dve kafene kašike mešavine italijanskih začina
- kafena kašika soli
- malo bibera
- dve-tri supene kašike maslinovog ulja
- 360ml bujona od povrća
- 120ml mleka
- sveži bosiljak
Priprema
Sa obzirom na to da iziskuje više vremena, prvo započnite sa pripremom paradajz čorbe. Zagrejte rernu na 230 stepeni. Na papir za pečenje stavite paradajz koji ste prethodno presekli na polovine, a papriku i crni luk na kockice. Dodajte italijanske začine, so, biber i maslinovo ulje. Rukama sjedinite sve sastojke dok ne nastane ujednačena mešavina. Na aluminijumsku foliju stavite beli luk kom ste odsekli vrh. Prelijte preko njega malo maslinovog ulja i zamotajte ga. Potom ga stavite na papir za pečenje zajedno sa ostalim sastojcima i pecite oko 50 minuta.
Nakon toga, izvadite beli luk iz folije i ostavite ga da se ohladi na nekoliko minuta. Sve sastojke, zajedno sa izgnječenim belim lukom, stavite u blender. Prelijte sa 240ml bujona od povrća i ugasite blender nakon 50 sekundi, a ukoliko je čorba previše gusta, dodajte još 120ml bujona. Stavite supu u dublju šerpu i dodajte mleko, kao i dodatne začine ukoliko je to neophodno. Kuvajte još nekoliko minuta. Nakon serviranja, supu začinite svežim bosiljkom i maslinovim uljem.
Priprema grilled cheese sendviča je veoma jednostavna. Između dva tost hleba stavite po jedan listić topljenog sira. Modlama za kolače i keksiće napravite oblike koji asociraju na praznike i zimski period. To mogu da budu, na primer, jelke, anđeli, irvasi ili zvezde. Stavite ih u tiganj i ostavite nekoliko sekundi, odnosno dok obe strane ne poprime zlatnu boju.
Foto: Instagram @chefgenevieve / Tik Tok @frommybowl