Grilovani sir sa smokvama je ultimativni comfort meal za jesen – evo kako ga pravimo
Grilovani sir sa smokvama je ultimativni comfort meal za jesen – evo kako ga pravimo

Grilovani sir sa smokvama je ultimativni comfort meal za jesen – evo kako ga pravimo

Sezona smokvi se bliži kraju – te je sada idealno vreme da napravite ultimativni comfort meal, a to je grilovani sir sa smokvama (i karamelizovanim crvenim lukom). Ovaj recept idealan je za ručak ili večeru – a spoj slatkog i slanog nekako evocira cosy, jesenje dane. Poznato je da su smokve veoma zdrave – bogate su antioksidansima, vlaknima, te vitaminom K, koji jača zidove krvnih sudova.

Zbog prisustva bakra, smokve su tu i da regulišu metaboličke procese. Budući da je njihova sezona veoma kratka, sada je idealno vreme da napravite što više recepata sa njima. Ovoga puta, mi izdvajamo recept za grilovani sir sa smokvama i karamelizovanim crvenim lukom – bon appétit!

Grilovani sir sa smokvama – coziness on a plate


Kombinacija kamamber sira, svežih smokava i karamelizovanog luka pomalo je nesvakidašnja – but it works. Grilovani sir volimo u svim varijantama. Klasična kombinacija istog sa čorbom od paradajza jedan je od nama omiljenih obroka – a posebno u jesenjim i zimskim danima. Sada idemo malo van granica očekivanog i kombinujemo slatke, slane – ali i kisele – namirnice.

Recept


Kako pripremamo ovaj recept? Pre svega, potrebno je da imate kvalitetan, sourdough hleb. Isecite dva parčeta (ili više, why not) i postavite komade kamamber sira. Dodajte isečene smokve i karamelizovani crveni luk. Sve začinite majčinom dušicom. Potom, postavite obogaćene kriške hleba na tiganj, dodajte maslinovo ulje – i grilujte dok se sir ne otopi, a hleb ne dobije zlatnu boju i hrskavost. Primetićete da će se i smokve i luk početi topiti – tada je vaš obrok gotov. Pro tip: neka temperatura ringle ne bude previsoka – postepeno i sporo je ključ pripreme ovog obroka.

Nakon što pripremljeni grilovani sir sa smokvama sklonite sa tiganja, dodajte topli med – potom spojite kriške hleba, presecite ih na pola – i uživajte u kombinaciji slatkog i slanog. Ukoliko nemate karamelizovani crveni luk, možete koristiti i džem od luka. Po ukusu, možete dodati i malo pršute ili slanine. Verujte nam – ovo je recept koji će vas osvojiti.

Foto: Instagram (@_lacebakes_)

Učitati još
Zatvori