Gut-healing recepti su potpuni hit na društvenim mrežama u poslednje vreme. Nije ni čudo, uzevši u obzir da smo se kao internet zajednica napokon okrenuli unapređenju sopstvenog zdravlja. Na tu temu smo već pričali: spomenuli smo recepte za retinol u čaši i detox vodu. Pronašli smo recept koji podržava healthy-choice ishranu na Instagram profilu @staceyyasis. Ovog puta se okrećemo konkretnijem jelovniku i pred sebe stavljamo jednu od najzdravijih namirnica koje treba da uvrstimo na svoje svakodnevne jelovnike – losos.
Sastojci
- 2-3 fileta lososa
- 1 šolja nekuvanog belog pirinča ili 3 šolje kuvanog belog pirinča
- 2 šolje seckanog kelja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 čen belog luka
- 3/4 šolje punomasnog kokosovog mleka
- 1/2 kašičice pirinčanog sirćeta
- 2 kašike meda
- 1 kašika rendanog đumbira
- 1 kašičica kurkume
- 1/4 kašičice crnog bibera
- so
- maslinovo ulje
- mirođija
- mladi luk
Recept
Skuvajte pirinač (ukoliko već niste kupili gotov). Skuvajte pirinač u skladu sa vašim šporetom ili dodajte jednu šolju pirinča i jednu šolju vode u lonac na jakoj vatri i dovedite do ključanja. Kada voda provri, smanjite vatru na nižu temperaturu, poklopite i kuvajte 20 minuta. Sitno iseckajte mladi luk i beli luk i iseckajte kelj. Pomešajte med, pirinčano sirće i rendani đumbir. Nakon toga, zagrejte maslinovo ulje na velikom tiganju na srednjoj vatri. Zatim dodajte luk i beli luk i dinstajte jedan minut. Dodajte kelj, kurkumu, crni biber i dinstajte još dva minuta. Zatim, smanjite vatru, dodajte kokosovo mleko i pirinač, pa promešajte da se sjedini. Isključite ringlu kada se sve sjedini.
U poseban tiganj na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje. Kada se tiganj zagreje, dodajte svoje filete lososa, sa kožom nadole (ako ima kožu). Kuvajte pet minuta na strani kože, zatim okrenite i kuvajte još tri minuta pre nego što uklonite sa vatre. Možete dodati 1/4 kašičice kukuruznog skroba pomešanog sa jednom kašikom vode ako volite gušću glazuru. Zatim isključite vatru, dodajte lososa i prelijte losos glazurom dok se losos potpuno ne zasiti. Poslužite sa pirinčem na dnu, lososom na vrhu, ekstra glazurom po želji, malo seckanog mladog luka i mirođije.
Foto: Instagram: @trybachans, @mariecallendersrestaurants, @staceyyasis