Ovako izgleda doručak u najboljem slovenačkom restoranu sa tri Michelinove zvezdice
Ovako izgleda doručak u najboljem slovenačkom restoranu sa tri Michelinove zvezdice

Ovako izgleda doručak u najboljem slovenačkom restoranu sa tri Michelinove zvezdice

Hiša Franko u Starom selu kod Kobarida je najbolji restoran u Sloveniji. On se nalazi na listi The World’s 50 Best Restaurants i to na 32. mestu, te u Michelinovom vodiču koji je šefici kuhinje Ani Roš dodelio čak tri zvezdice. Njihov meni zapravo nije ništa ekstravagantno ili pretenciozno. Štaviše, vrlo je jednostavan, promišljen i originalan. Za 16 obroka koji vas vode Soškom dolinom i oživljavaju brojne ukuse po kojima je poznata platićete 325 eura. Kako smo o njihovim vrhunskim jelima već dosta čuli, ovaj put nas je zanimalo kako izgleda doručak koji se poslužuje gostima u Hiši Franko.

Zajtrk Hiša Franko

Luksuz i domaća udobnost

Kuća Franko nudi i mogućnost smeštaja. Možete birati između deset soba, odsesti u seoskoj kući iz 1861. godine i u predivnom zelenom okruženju. Kuću održavaju sa puno ljubavi i predanosti, te se trude da je održe što autentičnijom, kako bi sačuvali njen karakter i dušu. Kako sami kažu, luksuz je to što se gosti u njoj osećaju kao kod kuće. Izbegavaju elektroniku u sobama, pa tako i televizor, jer je najbolja zabava napolju, u prirodi. Svaka soba ima svoje kupatilo, a neke od njih imaju i terasu. Budući da verujemo da se dobar smeštaj može odvojiti od lošeg već nakon doručka, naravno da nas je zanimalo kakav doručak gosti mogu da očekuju ​​iz ruku jedne od najboljih kuvarica na svetu i njenog tima sa tri zvezdice.

zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko

Kraljevski doručak

Ista filozofija koja karakteriše tanjire za degustaciju prisutna je i u ranim jutarnjim satima. Doručak se poslužuje od 8 do 10 sati, a u ponudi su i sveže domaće delicije. Dan možete započeti sveže pečenim hlebom, džemovima, suvim i svežim voćem, suhomesnatim proizvodima, domaćim sirom, granolom i namazima. Takođe, možete da se odlučite za à la carte jela poput omleta i kajgane. Uz izbor kvalitetnih čajeva, dostupni su domaći sokovi, a za desert ćete doručak završiti kolačićem uz mirisnu kafu.

Upravo ovakav doručak predstavlja savršeno izbalansirano jelo napravljeno od najboljih namirnica, što ga čini bogatim. Svežina, predanost lokalnih farmera i uzgajivača, te ljubav prema tradiciji ono je što ovaj jednostavan doručak uzdiže u rang vrhunske kuhinje.

zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko

Tekst je preuzet sa portala Journal.si

Foto: Suzan Gabrijan, Instagram (@hisafranko)

Učitati još
Zatvori