Hiša Franko u Starom selu kod Kobarida je najbolji restoran u Sloveniji. On se nalazi na listi The World’s 50 Best Restaurants i to na 32. mestu, te u Michelinovom vodiču koji je šefici kuhinje Ani Roš dodelio čak tri zvezdice. Njihov meni zapravo nije ništa ekstravagantno ili pretenciozno. Štaviše, vrlo je jednostavan, promišljen i originalan. Za 16 obroka koji vas vode Soškom dolinom i oživljavaju brojne ukuse po kojima je poznata platićete 325 eura. Kako smo o njihovim vrhunskim jelima već dosta čuli, ovaj put nas je zanimalo kako izgleda doručak koji se poslužuje gostima u Hiši Franko.
Luksuz i domaća udobnost
Kuća Franko nudi i mogućnost smeštaja. Možete birati između deset soba, odsesti u seoskoj kući iz 1861. godine i u predivnom zelenom okruženju. Kuću održavaju sa puno ljubavi i predanosti, te se trude da je održe što autentičnijom, kako bi sačuvali njen karakter i dušu. Kako sami kažu, luksuz je to što se gosti u njoj osećaju kao kod kuće. Izbegavaju elektroniku u sobama, pa tako i televizor, jer je najbolja zabava napolju, u prirodi. Svaka soba ima svoje kupatilo, a neke od njih imaju i terasu. Budući da verujemo da se dobar smeštaj može odvojiti od lošeg već nakon doručka, naravno da nas je zanimalo kakav doručak gosti mogu da očekuju iz ruku jedne od najboljih kuvarica na svetu i njenog tima sa tri zvezdice.
Kraljevski doručak
Ista filozofija koja karakteriše tanjire za degustaciju prisutna je i u ranim jutarnjim satima. Doručak se poslužuje od 8 do 10 sati, a u ponudi su i sveže domaće delicije. Dan možete započeti sveže pečenim hlebom, džemovima, suvim i svežim voćem, suhomesnatim proizvodima, domaćim sirom, granolom i namazima. Takođe, možete da se odlučite za à la carte jela poput omleta i kajgane. Uz izbor kvalitetnih čajeva, dostupni su domaći sokovi, a za desert ćete doručak završiti kolačićem uz mirisnu kafu.
Upravo ovakav doručak predstavlja savršeno izbalansirano jelo napravljeno od najboljih namirnica, što ga čini bogatim. Svežina, predanost lokalnih farmera i uzgajivača, te ljubav prema tradiciji ono je što ovaj jednostavan doručak uzdiže u rang vrhunske kuhinje.
Tekst je preuzet sa portala Journal.si
Foto: Suzan Gabrijan, Instagram (@hisafranko)