Hladne supe: Brzo i ukusno letnje osveženje
Hladne supe: Brzo i ukusno letnje osveženje

Hladne supe: Brzo i ukusno
letnje osveženje

Hladne supe su savršene za vruće letnje dane!  Kremaste i pune ukusa, praktične su i jednostavne za pripremu, a donose potrebno osveženje. Različite kulture su tokom vremena razvile svoje verzije hladnih supa, svaka sa svojim jedinstvenim sastojcima i metodama pripreme.

Predstavljamo vam mali vodič za neke od najpopularnijih hladnih supa iz različitih delova sveta. Tu je pet predloga iz Španije, Amerike, Južna Koreje, Meksika i Rusije.

Zašto i kada konzumirati hladne supe?

Hladne supe su savršen izbor za vruće letnje dane kada nam treba nešto lagano i osvežavajuće. Bogate su vitaminima i mineralima, a često sadrže i visok procenat vode, što pomaže u hidrataciji tela. Jedu se kao predjelo, lagani ručak ili večera, a mogu poslužiti i kao osvežavajuća užina.

Gazpacho – Španija

Gazpacho je hladna supa koja dolazi iz Andaluzije, poznata po svojoj osvežavajućoj i bogatoj kombinaciji povrća. Ova supa je klasičan primer kako se jednostavni sastojci mogu iskombinovati. Paradajz, krastavac, paprika, crni i beli luk čine zajedno ukusan obrok. Gazpacho se obično začinjava maslinovim uljem, vinskim sirćetom i začinima. Često se služi sa kriškama hleba ili kao prilog uz jela sa roštilja.

Sastojci:

  • 6 zrelih paradajza
  • 1 krastavac, oljušten i isečen na kockice
  • 1 zelena paprika, očišćena i isečena
  • 1 crveni luk, isečen
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 šolje hleba bez kore, natopljenog u vodi
  • So i biber po ukusu
  • Hladna voda po potrebi

Priprema:

  • U blenderu izblendajte paradajz, krastavac, papriku, luk i beli luk dok ne postanu glatki.
  • Dodajte natopljeni hleb, vinsko sirće i maslinovo ulje, pa ponovo blendajte dok smesa ne postane kremasta.
  • Začinite solju i biberom po ukusu. Ako je supa previše gusta, dodajte hladnu vodu da postignete željenu konzistenciju.
  • Prebacite supu u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2 sata pre serviranja.

 

Okroshka – Rusija

Okroshka je tradicionalna ruska hladna supa. Pravi se od seckanog povrća poput krastavaca, rotkvica, kuvanih jaja i mesa, obično uz dodatak kvasa. Kvas je fermentisani napitak od raža koji daje jedinstvenu kiselost supi. Umesto kvasa se mogu koristiti kefir ili jogurt. Okroshka je odličan izbor za tople letnje dane.  Hranljiva je i može se pripremiti unapred, a zatim čuvati u frižideru.

Sastojci:

  • 2 krompira, skuvana i isečena na kockice
  • 2 krastavca, isečena na kockice
  • 4 kuvana jaja, iseckana
  • 200 g kuvane govedine ili pilećeg filea, isečenog na kockice
  • 1 šolja kiselih rotkvica, isečenih na kolutove
  • 4 šolje kvasa (može se koristiti i kiselkast kefir)
  • 1/2 šolje pavlake
  • So i biber po ukusu
  • Sveža mirođija za ukras

Priprema:

  • U velikoj posudi, pomešajte krompir, krastavce, jaja, meso i rotkvice.
  • Umešajte pavlaku, pa postepeno dodajte kvas dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  • Začinite solju i biberom po ukusu. Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat pre serviranja.

Sopas Frías – Meksiko

Meksičke hladne supe često uključuju razne vrste povrća i začina. Jedna od popularnijih je sopa fría de aguacate, koja uključuje avokado kao glavni sastojak, uz dodatak krastavaca, luka i limete. Ova supa je kremasta i bogata, savršena za osveženje.

Sastojci:

  • 2 velika zrela avokada
  • 2 šolje pileće ili povrtne supe
  • 1/2 šolje pavlake
  • Sok od jedne limete
  • 1 krastavac, isečen na kockice
  • So i biber po ukusu
  • Seckani korijander za ukras

Priprema:

  • U blenderu izblendajte avokado, supu, pavlaku i sok limete dok ne dobijete glatku smesu.
  • Dodajte krastavac i začinite solju i biberom po ukusu.
  • Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat pre serviranja.

Supa od krastavca – Sjedinjene Američke Države

Supa od krastavca je popularan izbor u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno tokom letnjih meseci. Ova supa se sastoji od krastavaca, jogurta ili pavlake, mirođije i limuna. Savršena je za lagane obroke i može se servirati sa svežim, zapečenim hlebom.

Sastojci:

  • 2 velika krastavca, oljuštena i isečena na kockice
  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 1/2 šolje pavlake
  • 2 čena belog luka, usitnjena
  • Sok od jednog limuna
  • 2 kašike seckanog sveže mirođije
  • So i biber po ukusu
  • Hladna voda po potrebi

Priprema:

  • U blenderu izblendajte krastavce, jogurt, pavlaku, beli luk i limunov sok dok ne dobijete glatku smesu.
  • Dodajte seckanu mirođiju, so i biber, pa ponovo izblendajte.
  • Ako je supa previše gusta, dodajte hladnu vodu dok ne postignete željenu konzistenciju.
  • Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat pre serviranja.

Naengmyeon – Južna Koreja

Naengmyeon je tradicionalna korejska hladna supa. Pravi se od dugih, tankih rezanaca od heljde ili pšenice, koji se serviraju u hladnoj supi od mesa ili povrća. Supa je često začinjena s malo kiselosti i slatkoće. Može uključivati i dodatke poput krastavaca, kuvana jaja i korejske kisele daikon rotkvice.

Sastojci:

  • 200 g heljdinih ili pšeničnih rezanaca
  • 4 šolje hladne goveđe supe
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice senfa u prahu
  • 1/2 krastavca, isečenog na tanke trake
  • 1 kuvano jaje, prepolovljeno
  • Seckani kimchi ili korejske kisele rotkve za ukus

Priprema:

  • Skuvajte rezance prema uputstvu na pakovanju, isperite ih hladnom vodom i ocedite.
  • U posudi pomešajte hladnu supu, sirće, šećer i senf u prahu.
  • Podelite rezance u činije i prelijte ih hladnom supom.
  • Garnirajte trakama krastavca, polovinama kuvanog jajeta i kiselom rotkvom ili kimčijem.
Učitati još
Zatvori