Doručak je najvažniji obrok – to smo odavno naučili. Iako je to činjenica sa kojom smo upoznati, ponekad nismo sigurni šta je najbolja opcija kada je prvi obrok u danu u pitanju. Istraživajući šta ljudi širom sveta doručkuju, otkrili smo izvesne trendove – ali i više o samim ljudima tih država i njihovim ritualima i navikama. Francuzi jutra uglavnom započinju uz jogurt i voće, sok ili parče hleba uz džem. Amerikanci vole sladak doručak. Palačinke i vafli su mnogima omiljeni – a to je i muesli, obavezni saveznik. Ipak, kada je reč o doručku koji nosi titulu timeless, ističu se Danci i Belgijanci. Oni za doručak uglavnom jedu hleb i puter. Zbog čega je upravo to doručak koji ponovo vlada gastro scenom – otkrivamo u nastavku teksta.
Hleb i puter
Moramo priznati – naša novogodišnja rezolucija umnogome se tiče ishrane – ali ne na onaj tipičan način na koji biste prvo pomislili. Naime, reč je o fokusu na jednostavnosti – kada su u pitanju rituali, briga o sebi i slično. Ishrana se umnogome tiče toga, a isprobavši taj veoma evropski stil konzumiranja prvog obroka u danu shvatamo i zašto je popularan.
Jednostavnost življenja.
Hleb i puter kao doručak popularan su izbor iz više razloga. Pre svega, bitno je istaći da se podrazumeva da je pred jelo hleb tostiran, a puter omekšao. To znači i da ujutro izdvajate vreme za sebe i ne žurite sa obrokom – što je ujedno i jedna od tajni dobrog varenja. Druga stvar jesu nutritrivna svojstva – hleb je bogat ugljenim hidratima koji su nam neophodno gorivo u jutarnjim satima, dok i puter ima brojne zdravstvene benefite.
Zdravstveni benefiti
Nije slučajnost što je kroz istoriju puter imao toliko važnu ulogu u ishrani ljudi širom sveta. Pored fantastičnog ukusa, puter ima i brojne zdravstvene benefite. Bogat je vitaminima A i K – koji su odlični za zdravlje očiju, kože, ali i za imunitet i zdravlje kostiju i krvnih sudova.
Hleb i puter mnogima su omiljeni izbor za doručak – ali obratite pažnju na sitnice, kako bi zdravstveni benefiti bili maksimalni. Puter konzumirajte u maloj količini, dok u izboru hleba fokus usmerite na one ražane ili sourdough kriške. Ono što je dobro kod ove kombinacije je i što lako možete dodati protein, poput jajeta, mesa ili jogurta – i tako imati kompletan obrok koji će vas dugo držati sitim. Hleb i puter su ukusan, ali i doručak koji nas motiviše da jutra provodimo sporo i opušteno – a to je možda i najveći zdravstveni benefit koji možemo poželeti.
Foto: Instagram (@whatveroeats / @sashawalters / @_kirstydolan / @lappartement4f)