Beogradska gastronomska scena je svakim danom sve bogatija. Pored toga što naši sugrađani pronalaze sve veći broj mesta na kojima mogu zadovoljiti svoja nepca, restorani su počeli da unapređuju koncept ugostiteljskog događaja. Sve ovo se dešava sa ciljem da se napravi ambijent koji će gostima osim vrhunske hrane pružiti i malo drugačiji iskustveni doživljaj. Neki od ugostitelja koji stalno rade na tome jesu osnivači HOMA restorana i HOMA bistro-a. Oni su ove nedelje predstavili dva projekta – HOMA ART i HOMA ECHO.
U želji da pruže podršku umetnicima otvarili su vrata svog restorana na Dorćolu i udružili kreativne energije sa Aleksić galerijom savremene umetnosti iz Kragujevca. O novim projektima razgovaramo sa Vlastimirom Puhalom suvlasnikom restorana HOMA i HOMA bistro.
01. Homa je fine dining restoran u Beogradu koji postoji više od jedne decenije, a prepoznatljiv je po jedinstvenom iskustvu koji pruža svojim posetiocima. Kada se javila želja da dodate novu dimenziju fine dining doživljaju? Kako ste došli na ideju da spojite hranu i umetnost na ovakav način?
Vlastimir Puhalo: Sami smo veliki zaljubljenici u umetnost. Mi smo oduvek koketirali sa različitim vrstama umetnosti kroz svoj rad. Neskromno mislimo da je i to što Filip kreira sa našim timom zapravo jedna vrsta umetnosti. Ono što smo sada uradili jeste uspostavljanje jasne saradnje sa galerijom Aleksić.
02. Čija umetnička dela iz Aleksić kolekcije možemo očekivati u ovom prostoru?
Vlastimir Puhalo: Aleksić galerija savremene umetnosti ponosno predstavlja najistaknutije umetnike sa Balkana, čiji radovi odražavaju bogatu kulturnu baštinu i savremene trendove umetnosti. Galerija je posvećena promovisanju autentičnih umetničkih izraza i pružanju platforme za regionalne umetnike da se predstave publici. Sa pažljivim izborom ekskluzivnih umetničkih dela, trudimo se da inspirišemo i obogatimo kulturni život. Od umetnika čija ćemo dela imati prilike da vidimo u Homi su Goran Rakić, Duci Jović, Petar Hranuelli, Davor Dmitrović, Hajdi, Tamara Togović, Hanna Dujmović, Mile Šaula, Petar Mošić, Gala Čaki, Mirza Čizmić, Aleksandar Srbljanin.
03. Ovaj novitet je humanitarnog karaktera. Šta nas očekuje u HOMA ECHO izdanju novina? Da li posetici mogu, i na koji način, da učestvuju u humanitarnom delu koji stoji iza tog projekta?
Vlastimir Puhalo: Homa Echo nastao je iz želje da se bavimo nečim lepim u najširem obliku te reči. Tako smo došli do saradnje sa SOX creative studiom. Novine će se baviti temama kao što su umetnost, kultura, dizajn, arhitektura i moda. Mi smo pokrenuti osećajem da su iste u potpunosti skrajnute u javnom diskursu što nas je navelo da napravimo novine koje bi i sami želeli da čitamo. Ljudi koji pišu za novine su naši gosti i prijatelji. Naravno, postoji i taj humani deo, jer svaki broj koji se deli besplatno u restoranima ostavlja mogućnost da gosti doniraju koliko žele. Ceo iznos se na kraju uplaćuje organizaciji kojoj smo namenili sredstva tog broja. Ponosni smo da je prvi broj skupio 170.030 dinara i ceo iznos je uplaćen Svratištu za decu u Beogradu.
Foto: / Prevent.rs / Privatna arhiva / Instagram: / @homa_restoran / @ciricfilip / @sox_creative /