Humus je omiljena namirnica svih vegetarijanaca i vegana. Sa pojavom gotovog humusa poraslo je i interesovanje za ovakav način ishrane. Kako je ovaj namaz sa Bliskog istoka od leblebija zavladao u svim fitness krugovima, nas je interesovalo šta ga to čini toliko posebnim. Pored toga što sadrži i dopunu vitamina i minerala od strane belog luka, limuna i maslinovog ulja koji se koriste pri pripremi, leblebije su pune kalijuma, vitamina A, C i K, gvožđem i magnezijumom. Sa druge strane, humus poseduje i mnoštvo vlakana i proteina koji su veoma bitni za one koji su trenutno na posebnom režimu ishrane. Pored svojih prednosti za zdravlje, Humus je namaz koji se obično preporučuje i onima sa dijabetesom tipa 1 i 2. Nakon što smo istakli sve prednosti ove namirnice, red nalaže da pređemo i na recept.
Sastojci
200g sirovih leblebija
2 kašike tahinija
sok od jednog limuna
1 čen belog luka
1 kašičica kumina
1 kašičica soli
malo bibera
Opciono: pola šoljice ulja sa uljem je još ukusnije, ali ja ga ne stavljam da bi bilo posno na
Priprema
Foto: Pexels