Home made humus sa limunom i belim lukom
Home made humus sa limunom i belim lukom

Home made humus sa limunom i belim lukom

Humus je omiljena namirnica svih vegetarijanaca i vegana. Sa pojavom gotovog humusa poraslo je i interesovanje za ovakav način ishrane. Kako je ovaj namaz sa Bliskog istoka od leblebija zavladao u svim fitness krugovima, nas je interesovalo šta ga to čini toliko posebnim. Pored toga što sadrži i dopunu vitamina i minerala od strane belog luka, limuna i maslinovog ulja koji se koriste pri pripremi, leblebije su pune kalijuma, vitamina A, C i K, gvožđem i magnezijumom. Sa druge strane, humus poseduje i mnoštvo vlakana i proteina koji su veoma bitni za one koji su trenutno na posebnom režimu ishrane. Pored svojih prednosti za zdravlje, Humus je namaz koji se obično preporučuje i onima sa dijabetesom tipa 1 i 2. Nakon što smo istakli sve prednosti ove namirnice, red nalaže da pređemo i na recept.

Sastojci


200g sirovih leblebija

2 kašike tahinija

sok od jednog limuna

1 čen belog luka

1 kašičica kumina

1 kašičica soli

malo bibera

Opciono: pola šoljice ulja sa uljem je još ukusnije, ali ja ga ne stavljam da bi bilo posno na

Priprema


Leblebije potopite u vodu, idealno preko noći, a može i na 3-4 sata. Ocedite vodu u kojoj su se natapale, a onda ih stavite u šerpu, nalijte vodom i kuvajte nekih sat vremena, dok ne budu mekane kada ih pritisnete kašikom.
Leblebije ocedite, ali ostavite jedno pola šolje vode u kojoj su se kuvale.
Kuvane leblebije zajedno sa ostalim sastojcima stavite u blender/secka/nutribullet, dolijte vodu koju ste prethodno ostavili (krenite sa polovinom količine da ne bi bilo previše retko), i uljem ukoliko ga stavljate.
Ukoliko bude previše gusto, i teško se blendira, samo dodajte još malo vode

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori