

Nova godina, nove odluke donose i nove navike, ali cheat day ostaje. Moramo se nekad i opustiti, podrazumeva se. Subota ili nedelja može biti taj jedan dan u sedmici kada je dozvoljeno da zaboravimo na brojanje kalorija i zdravije opcije i da se prepustimo / trenutnom / uživanju u hrani. Zato biramo recept koji opisuje sveto lazy gastro trojstvo a glasi – brzo, lako i bez mnogo nereda. Parametri su zadati, recept jednostavan i priprema može da počne tri, četiri, sad.

You make me melt
Pre nego što pređemo na the best things in life [ naravno da mislimo na cheese ] hajde da se vratimo u davne 50-te i pođemo u južnu Italiju odakle potiče čuvani burata (buratta) sir.
Inicijalno zbog svoje specifične kremaste teksture burata sir je nastao od reči burro što znači maslac. Spolja neutralan i tvrd sira, a unutra kremast i bogatog mlečnog ukusa, burrata sir na prvi susret jasno upućuje da je nastao spajanjem dve vrste sira. Od mozzarela sira koji je rastegljive strukture od kog se pravi vrećica koja se potom puni stracciatella sirom od bivoljeg mleka koji je kremaste strukture. Na taj način spolja se dobija mekana, polu-elastična struktura i kremasa unutrašnjost koja se razliva prilikom sečenja.
Long story short, buratu volimo a jedan od omiljenih recepata za doručak nam je avokado tost sa breskvama i burata sirom. Ipak, ovog puta pravimo nešto drugo – hrskavu buratu, a inspo smo promašli na Instagram nalogu @thecymbal.life.


Quick | easy | cheesy
Sastojci:
- 2 burata sira
- belo brašno / tip 400
- 2 jaja, umućena
- prezle
- maslinovo ulje
- peršun ili drugo začinsko bilje
- paradajz sos sa začinima
Priprema:
Burata sir izvadite iz pakovanja i ravnomerno uvaljajte u brašno sa svih strana. Zatim u umućena jaja, i na kraju u prezle. Proces je zapravo isti kao za prilikom pohovanja, samo što ćete umesto u dubokom ulju buratu preći u air fryer-u oko 7-8 minuta. Ukoliko nemate air fryer onda možete u rerni. Važno je samo da pre ubacivanja burate u air fryer ili rernu, buratu naprskate maslinovim uljem u spreju. Prilikom serviranja poslite preko hrskave burate seckano začinsko bilje i poslužite buratu uz gotov paradajz sos.
Instagram: @thecymbal.life