Osvežavajuća hrskava pita sa jagodama
Osvežavajuća hrskava pita sa jagodama

Osvežavajuća hrskava pita sa jagodama

Dolazak aprila ujedno znači i početak sezone našeg omiljenog voća. Pritom, ne mislimo samo na jagode, već na sve ostalo bobičasto i tropsko voće kojim se osvežavamo i sladimo u toplim danima. No, tačno je da su jagode uvek među prvim vesnicima proleća, pa mi smo ih ovih dana već ugledali na policama marketa. Iako najviše volimo da ih jedemo sveže, ne protivimo se ni različitim kolačima i poslasticama sa jagodama. Zato danas pripremamo osvežavajuću i hrskavu pitu, kako bismo i zvanično proslavili april, sezonu omiljenog crvenog voća – i svega što ona nosi.

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 kilogram svežih jagoda
  • 200 grama šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 120 ml vode
  • po želji: 250 grama šlaga

Priprema

Rernu zagrejte na 220 stepeni, pa ispecite prethodno razvijeno lisnato testo. Poželjno je da ga pripremite u okrugloj, vatrostalnoj staklenoj posudi, prečnika oko 22 cm. Kada se testo ispeče, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u potpunosti. Za to vreme, u maloj posudi viljuškom izmeljite pola kilograma jagoda. U šerpu sipajte šećer i kukuruzni skrob, zatim dodajte jagode i vodu pa sve sjedinite zajedno. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi, iz konstantno mešanje, dok ne provri i dobije optimalnu gustinu. Sklonite sa vatre pa ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Preostale jagode, prepolovljene ili iseckene sitnije, poređajte u posudu sa testom. Zatim preko svežih jagoda prelijte pripremljenu smesu, nanoseći je ravnomerno. Ostavite u frižideru najmanje tri sata. Nakon toga, pri serviranju možete dodati umućenog šlaga ili kuglu sladoleda, ukoliko želite dodatno da se zasladite i osvežite. Prijatno!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori