Kao veliki ljubitelji azijske kuhinje, pisali smo recept za korejske Gimbap rolnice, kao i recept za japansku miso supu. Ovog puta, hypebeast sredu započinjemo najpopularnijim japanskim jelom. Donosimo vam Hypebeast recept za suši.
Sastojci:
- 250g pirinča
- Pakovanje nori algi
- 1 krastavac
- 250g dimljenog lososa
- Soja-sos
- 3 kašike pirinčanog sirćeta
- ½ kašičice smeđeg šećera
- ½ kašičice belog luka u prahu
- So, biber
Priprema:
Operite pirinač i ostavite da u hladnoj vodi da odstoji sat vremena. Pirinač kuvate sa 375ml vode. Kada proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se kuva još 10-15 minuta. Kada se ohladi, u pirinač dodajte beli luk, so i biber po ukusu.
Dok se pirinač hladi, možete napraviti sos. Uzmite manju šerpu, dodajte sirće, so i šećer i promešajte. Mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne istopi. Ohlađenu smesu pomešajte sa pirinčem.
Za motanje suši rolnica, potrebna vam je podloga od bambusa. Na podlogu stavite list nori alge (sjajna strana okrenuta na gore). Navlažite ruke vodom kako vam se pirinač ne bi lepio za prste i rasporedite ga preko alge u kompaktan sloj od pola centimetra. Zatim, isecite lososa na trakice, a krastavac uzdužno na osam jednakih delova. Preko pirinča, poprečno stavite komad krastavca i nekoliko komadića lososa. Pomoću bambusove podloge umotajte sve u čvrst rolat i zatim secite na rolnice debljine dva centimetra. Gotov suši poslužite uz soja ili vasabi sos.
U rolnice možete dodati i svežu šargarepu iseckanu na trake, kao i avokado. Umesto lososa, možete koristiti i tunu.
Foto: Instagram / plastik, wavemountdora
Unsplash / Adam Przeniewski, Luigi Pozzoli