Namaz od žumanaca u maslinovom ulju je jednostavan recept koji će unaprediti najvažniji obrok u toku dana
Ideja za doručak neobičnog karaktera? Instagram kaže – može. Jaja su uvek prvi izbor za izbalansiran doručak i do sada ste ih sigurno probali u nepreglednom broju varijanata. Pored toga što su laka za spremanje (u bilo kom obliku), izuzetno su hranljiva za naš organizam. Ukoliko nemate određene alergije ili restrikcije koje se tiču ishrane, idealan su izbor za prvi (i najvažniji) obrok u toku dana. Ovog puta, odlučili smo da egg game podignemo na nešto viši nivo. Na Instagram profilu @amberiscooking pronašli smo inspiraciju za obrok i sada žumanca u maslinovom ulju postaju nezaobilazni breakfast namaz. Recept donosimo u nastavku.
Ideja za doručak – namaz od žumanaca u maslinovom ulju
Sastojci
- dva ili tri jajeta
- jedna šolja maslinovog ulja (ili koliko je dovoljno da pokrije žumance u posudi koju koristite)
Dodaci po ukusu
- nekoliko zrna bibera
- svež ruzmarin ili majčina dušica
- limunova kora
Priprema
Ovaj recept će biti jedan od najlakših koje ste pripremali. Sudeći po tome da su u pitanju sastojci sa kojima ste se do sad bezbroj puta susreli, nijedan pogrešan korak sigurno nećete napraviti. Razbijte jaje, onda ručno ili uz pomoć pribora odvojite žumance od belanca. Napunite posudu maslinovim uljem i u njega dodajte nekoliko zrna bibera i veoma malo ruzmarina. Zatim, dodajte prethodno odvojeno žumance. Nakon toga, posudu sa žumancem pokrijte aluminijumskom folijom. Ubacite posudu u rernu i pecite na veoma niskoj temperaturi od otprilike 90 stepeni Celzijusa 30-40 minuta.
Za posluživanje biće vam potreban i crni hleb po izboru. Žumanca će biti tvrda i idealna za razmazivanje pa ćete ih nakon vađenja iz rerne razmazati po izabranom hlebu. Zatim, preko namaza pospite morsku so i izrendajte malo parmezana kako bi ukus bio intenzivniji. Ukoliko želite da odete korak dalje, malo prepečene slanine će učiniti da ovaj obrok dosta zaliči na poznatu carbonaru. Ovim ste učinili sve korake i vaš doručak je spreman za serviranje. Prijatno!
Foto: Instagram: @amberiscooking, @jasminsarakatariina