Kada vam je potreban brz, jednostavan i nutritivan obrok koji će zadovoljiti vaše gastro potrebe, tost sa rikotom i graškom je pravi izbor. Ova lagana kombinacija svežih sastojaka idealno se uklapa u svaki obrok, bilo da je u pitanju doručak, lagani ručak ili užina. Brzo se priprema, a nudi idealan balans kremaste teksture rikote i osvežavajuće slatkoće graška, obogaćeno aromatičnim biljem i začinima. Ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim i zdravim receptom koji će vas oduševiti svojim ukusom i izgledom, tost sa rikotom i graškom je pravi izbor za vas. Ova lagana kombinacija svežih sastojaka idealno se uklapa u svaki obrok, bilo da je u pitanju doručak, lagani ručak ili užina. Inspiraciju za recept pronašli smo na Instagram profilu Frederikke Wærens. Evo kako da ga pripremite.
Sastojci
- 250 g smrznutog graška
- jedna veza bosiljka
- nekoliko listova mente (može se izostaviti)
- 50 g pinjola
- 1 dcl maslinovog ulja
- jedna kašičica soli
- Ricotta krema
- 350 g rikote
- jedan čen belog luka
- 0,5 dcl pavlake za šlag
- jedna kašičica soli
- rendana limunova kora od 1/2 limuna
*dodatno
- 10 narezanih ciabatta
- dodatna limunova kora
- so i biber
- maslinovo ulje
Priprema
Odmrznite grašak. Pomešajte bosiljak, nanu, pinjole, maslinovo ulje i so u pesto. Pomešajte pesto sa graškom. Ostavite u frižideru do serviranja.
Stavite sastojke u procesor za hranu ili blender i blendajte dok masa ne postane gusta, čvrsta i kremasta. Kremu sipajte u kesicu i na kraju izrežite malu rupu (možete i samo da namažete krem po hlebu). Isecite kriške hleba dijagonalno tako da budu dugačke. Tostirajte hleb na tiganju sa puterom ili u rerni. Stavite vekne na tanjir. Hleb namažite kremom od rikote, ukrasite graškom, limunovom koricom, maslinovim uljem, solju i biberom. Poslužite odmah.
Osim što je ukusan, ovaj tost je i nutritivno bogat. Rikota sir je odličan izvor proteina i kalcijuma, dok grašak donosi obilje vlakana, vitamina i minerala. Pored toga, integralni hleb pruža dodatnu dozu kompleksnih ugljenih hidrata i vlakana, što ovaj obrok čini uravnoteženim i zadovoljavajućim.
Foto: Instagram: @youforgottheblueberries_, @frederikkewaerens