

Proleće je označilo početak sezone jagoda koje su mnogima omiljeno voće. Iako one mogu da se konzumiraju same po sebi – ili u sklopu voćne salate – sve češće pažnju posvećujemo receptima u kojima su upravo jagode glavne zvezde. Stoga, iz Journal knjige recepata izdvajamo limun punjen homemade sladoledom od jagoda ili – na primer – lisnati rolat sa punjenjem od jagoda. Međutim, iako su klasične jagode svi verovatno isprobali, to ne može da se kaže i za bele jagode. U pitanju je zanimljiva sorta koja privlači sve više pažnje zbog drugačijeg izgleda, a ove jagode ističu se i po činjenici da su sa ukusom ananasa. O čemu je reč i da li je ovo poređenje zaista precizno i tačno – otkrivamo u nastavku.
U fokusu: Jagode sa ukusom ananasa
Nedavno smo posvetili pažnju voću koje nosi naziv crna sapota. Reč je o egzotičnoj biljci koju mnogi nazivaju čokoladno voće – i to zbog ukusa koji u velikoj meri podseća na čokoladni puding. Međutim, ovaj put, fokus nije na čokoladnom, već citrusnom ukusu. Jagode sa ukusom ananasa – ili na engleskom jeziku pineberries – mnogi opisuju kao voćni hibrid koji je nešto manje veličine od klasične jagode. Spoljašnjost i unutrašnjost ovakvih jagoda je bela, dok su semenke crvene. One se beru tokom proleća i leta, a prvi put su otkrivene tek 2002. godine u Južnoj Americi.
Ipak, bele jagode se danas mogu pronaći i isprobati i u drugim delovima sveta. Međutim, naziv pineberries dobile su tek desetak godina nakon što su otkrivene, a ova kovanica predstavlja spoj engleskih pojmova za ananas (pineapple) i bobičasto voće (berries). Zbog slatkog i citrusnog ukusa, ovo voće je podjednako popularno kao i crvene jagode. Štaviše, poput običnih, mogu da se koriste kao sastojak prilikom pripreme različitih poslastica. Stoga, ukoliko ih vidite u narednom periodu, dajte im šansu. Naposletku, možda će vam biti još ukusnije u odnosu na jagode na koje se navikli.
Foto: Instagram (@marianellacooks, @irenbloom)