Kada bi se popularne japanske palačinke morale opisati jednom rečju, to bi definitivno bio epitet fluffy. Mekane i vazdušaste, one se upravo po tome razlikuju od američkih ili tradicionalnih, odnosno domaćih palačinki. Za razliku od klasičnih, japanska varijanta zahteva nešto dužu pripremu ali upotrebu iste količine sastojaka. A ugođaj će biti još bolji kada ih poslužite sa homemade prelivom od brusnica, kao i malo grčkog jogurta.
Sastojci
01. Preliv od brusnica
- 200g svežih brusnica
- 150ml vode
- 50g šećera
- ekstrakt vanile
- korica pola pomorandže
- cimet
02. Testo za palačinke
- 2 jajeta
- 20ml mleka
- 30g brašna
- 25g šećera
- ekstrakt vanile
Priprema
Nakon što ste oprali brusnice, sjedinite ih u loncu sa šećerom, ekstraktom vanile, cimetom i koricom pola pomorandže. Dodajte vodu i kuvajte sve dok ne nastane smesa nalik na džem.
Pripremu testa za palačinke započnite tako što ćete odvojiti belanca od žumanaca. Sa žumancima umutite mleko i ekstrakt vanile, i potom postepeno krenite sa dodavanjem brašna. Mešajte sve dok ne nastane ujednačena smesa. Belanca umutite koristeći mikser sve dok ne nastane pena, odnosno sneg, i zatim dodajte šećer. Nakon što ste ceo šećer iskoristili, pojačajte ubrzanje miksera i ugasite ga kada smesa postane čvrsta. Dodajte jednu trećinu belanaca u mešavinu sa žumancima. Koristeći gumenu spatulu sjedinite dve smese, a potom dodajte ostatak belanaca i ponovo ih sjedinite sa ostatkom mešavine za testo.
Nakon što se tiganj zagrejao na laganoj vatri, namažite ga uljem i obrišite višak. Napravite dve do tri palačinke tako što ćete zahvatiti testo običnom ili kašikom za sladoled. Pokrijte tiganj poklopcem i ostavite palačinke da se peku 7-8 minuta, odnosno dok donja strana ne porumeni. Nakon toga, okrenite ih i pecite još oko 5 minuta dok se u potpunosti ne ispeku. Ipak, obratite pažnju na to da ne zagore. Naposletku, poslužite ih sa prelivom od brusnica i (po želji) malo grčkog jogurta.
Foto: Instagram @soulfood.bysara