Recept za japanske „soufflé” palačinke sa prelivom od brusnica
Recept za japanske „soufflé” palačinke sa prelivom od brusnica

Recept za japanske „soufflé”
palačinke sa prelivom od brusnica

Kada bi se popularne japanske palačinke morale opisati jednom rečju, to bi definitivno bio epitet fluffy. Mekane i vazdušaste, one se upravo po tome razlikuju od američkih ili tradicionalnih, odnosno domaćih palačinki. Za razliku od klasičnih, japanska varijanta zahteva nešto dužu pripremu ali upotrebu iste količine sastojaka. A ugođaj će biti još bolji kada ih poslužite sa homemade prelivom od brusnica, kao i malo grčkog jogurta.

Sastojci


01. Preliv od brusnica

  • 200g svežih brusnica
  • 150ml vode
  • 50g šećera
  • ekstrakt vanile
  • korica pola pomorandže
  • cimet

02. Testo za palačinke

  • 2 jajeta
  • 20ml mleka
  • 30g brašna
  • 25g šećera
  • ekstrakt vanile

Priprema


Nakon što ste oprali brusnice, sjedinite ih u loncu sa šećerom, ekstraktom vanile, cimetom i koricom pola pomorandže. Dodajte vodu i kuvajte sve dok ne nastane smesa nalik na džem.

Pripremu testa za palačinke započnite tako što ćete odvojiti belanca od žumanaca. Sa žumancima umutite mleko i ekstrakt vanile, i potom postepeno krenite sa dodavanjem brašna. Mešajte sve dok ne nastane ujednačena smesa. Belanca umutite koristeći mikser sve dok ne nastane pena, odnosno sneg, i zatim dodajte šećer. Nakon što ste ceo šećer iskoristili, pojačajte ubrzanje miksera i ugasite ga kada smesa postane čvrsta. Dodajte jednu trećinu belanaca u mešavinu sa žumancima. Koristeći gumenu spatulu sjedinite dve smese, a potom dodajte ostatak belanaca i ponovo ih sjedinite sa ostatkom mešavine za testo.

Nakon što se tiganj zagrejao na laganoj vatri, namažite ga uljem i obrišite višak. Napravite dve do tri palačinke tako što ćete zahvatiti testo običnom ili kašikom za sladoled. Pokrijte tiganj poklopcem i ostavite palačinke da se peku 7-8 minuta, odnosno dok donja strana ne porumeni. Nakon toga, okrenite ih i pecite još oko 5 minuta dok se u potpunosti ne ispeku. Ipak, obratite pažnju na to da ne zagore. Naposletku, poslužite ih sa prelivom od brusnica i (po želji) malo grčkog jogurta.

Foto: Instagram @soulfood.bysara

Učitati još
Zatvori