Jay Fai je neugledni tajlandski restoran s Michelin zvezdicom kog posećuju poznati – evo i zašto
Jay Fai je neugledni tajlandski restoran s Michelin zvezdicom kog posećuju poznati – evo i zašto

Jay Fai je neugledni tajlandski restoran s Michelin zvezdicom kog posećuju poznati – evo i zašto

Nakon što smo istražili domaći teren i otkrili beogradski Michelin vodič za 2024. godinu, odlučili smo da istražimo egzotičnije destinacije. Otkrili smo Jay Fai tajlandski restoran s Michelin zvezdicom. Bangkok, poznat po svojim živopisnim ulicama i bogatoj kulinarskoj sceni, skriva dragulj koji je privukao pažnju svetskih gurmana. Jay Fai, mala ulična tezga koja je osvojila prestižnu Michelin zvezdicu, postala je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje hrane.

Jay Fai, pravog imena Supinya Junsuta, vodi ovaj skromni restoran već decenijama. Njeno ime postalo je sinonim za vrhunsku uličnu hranu u Bangkoku. Poznata po svom zaštitnom znaku – skijaškim naočarima koje nosi dok kuva – Jay Fai je postala lokalna legenda zahvaljujući svom neumornom radu i nepokolebljivoj posvećenosti kvalitetu.

Jay Fai – tajlandski restoran s Michelin zvezdicom

Jay Fai specijalnost jeste tajlandska ulična hrana, ali s twistom koji je izdvaja od drugih. Njena najpoznatija jela uključuju drunken noodles (pijane nudle) i crab meat omelette (omlet sa mesom račića). Ovi specijaliteti kombinuju različite teksture i ukuse, pripremljeni s pažljivo odabranim sastojcima koji garantuju kvalitet. Jay Fai koristi samo najkvalitetnije sastojke, uključujući sveže morske plodove i egzotične začine, što njena jela čini izuzetno bogatim i aromatičnim. Njen restoran posećuju razne poznate ličnosti, što se može zaključiti prema Jay Fai Instagram profilu.

Dobijanje Michelin zvezdice nije samo priznanje za njen rad, već i potvrda da ulična hrana može da bude jednako sofisticirana i vredna pažnje kao i jela iz luksuznih restorana. 2018. godine, kada je njen restoran prvi put uvršten u Michelin vodič, Jay Fai je postala prva ulična kuvarica u Bangkoku koja je dobila ovu prestižnu nagradu. To je izazvalo ogroman interes medija i turista, koji su pohrlili da probaju njena jela.

Do’s & don’ts

Ako se nađete ispred ove čuvene tezge, važno je znati nekoliko stvari koje ne treba raditi u Jay Fai restoranu kako biste imali prijatno iskustvo:

  1. Ne očekujte luksuznu uslugu: Uprkos Michelin zvezdici, Jay Fai je i dalje skromna tezga na ulici. Usluga je funkcionalna i fokusirana na hranu, a ne na ceremonijalne aspekte fine dining iskustva.
  2. Ne budite nestrpljivi: Svako jelo priprema se s posebnom pažnjom, što može potrajati. Samim tim što reervacija nije moguća, naoružajte se strpljenjem. Poštujte vreme potrebno za pripremu vašeg obroka.
  3. Ne tražite previše izmene u jelima: Jay Fai je poznata po svojim specifičnim receptima. Traženje velikih izmena može narušiti originalni ukus koji je učinio njenu hranu slavnom.
Učitati još
Zatvori