Jesenji gastro hit: Torta od šargarepe
Jesenji gastro hit: Torta od šargarepe

Jesenji gastro hit: Torta od šargarepe

Torta od šargarepe mnogima na prvi pogled neće zvučati primamljivo. No, kako u svetu, tako i kod nas, ona polako postaje veliki gastro hit. Od poznatih ličnosti, do velikih restorana i poslastičarnica, torta od šargarepe je definitivno sve zastupljenija na trpezama. Mi vam donosimo originalni recept, te pre pripreme savetujemo da ga dobro izučite kako biste „uspeli iz prve“. Prijatno!

kolač od šargarepe
pexels

SASTOJCI

2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice soli
180 ml biljnog ulja
4 velika jajeta
2 šolje braon šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
3 šolje narendane šargarepe
½ šolje suvog grožđa
½ šolje mlevenih ili sitno naseckanih oraha

PRIPREMA

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje kolača, pa je premažite uljem i/ili stavite papir za pečenje. U jednoj činiji pomešajte takozvane suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muskatni oraščić i so. U drugoj činiji spojite: ulje, jaja, braon šećer i ekstrakt vanile. Nakon što ste dobro promešali, dodajte narendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe, pa još jednom promešajte. Suve sastojke prebacite u drugu činiju, te temeljno mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sada je vreme da se odlučite. Da li ćete ispeći čitavu količinu testa, a zatim je pažljivo preseći na pola; ili ćete prepoloviti količinu i peći je iz dva puta. Još bolje je ako imate dve iste posude kako biste kolač pekli odjedanput u njima. Tortu od šargarepe ostavite da se peče 30-35 minuta, a uz pomoć čačkalice proverite da li je gotova. Pošto izvadite tortu iz rerne, ostavite da se prohladi 20-25 minuta, a zatim je izvucite iz posude u kojoj se pekla.

Nakon toga tortu ostavite da se još malo prohladi, pre nego što naneste glazuru od krem sira. Debljinu glazure odaberite sami, a ukoliko ste se odlučili za dve kore između njih takođe stavljate glazuru. Tortu možete ukrasiti suvim voćem ili koštunjavim plodovima po želji.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori