Torta od šargarepe mnogima na prvi pogled neće zvučati primamljivo. No, kako u svetu, tako i kod nas, ona polako postaje veliki gastro hit. Od poznatih ličnosti, do velikih restorana i poslastičarnica, torta od šargarepe je definitivno sve zastupljenija na trpezama. Mi vam donosimo originalni recept, te pre pripreme savetujemo da ga dobro izučite kako biste „uspeli iz prve“. Prijatno!
SASTOJCI
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice soli
180 ml biljnog ulja
4 velika jajeta
2 šolje braon šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
3 šolje narendane šargarepe
½ šolje suvog grožđa
½ šolje mlevenih ili sitno naseckanih oraha
PRIPREMA
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje kolača, pa je premažite uljem i/ili stavite papir za pečenje. U jednoj činiji pomešajte takozvane suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muskatni oraščić i so. U drugoj činiji spojite: ulje, jaja, braon šećer i ekstrakt vanile. Nakon što ste dobro promešali, dodajte narendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe, pa još jednom promešajte. Suve sastojke prebacite u drugu činiju, te temeljno mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sada je vreme da se odlučite. Da li ćete ispeći čitavu količinu testa, a zatim je pažljivo preseći na pola; ili ćete prepoloviti količinu i peći je iz dva puta. Još bolje je ako imate dve iste posude kako biste kolač pekli odjedanput u njima. Tortu od šargarepe ostavite da se peče 30-35 minuta, a uz pomoć čačkalice proverite da li je gotova. Pošto izvadite tortu iz rerne, ostavite da se prohladi 20-25 minuta, a zatim je izvucite iz posude u kojoj se pekla.
Nakon toga tortu ostavite da se još malo prohladi, pre nego što naneste glazuru od krem sira. Debljinu glazure odaberite sami, a ukoliko ste se odlučili za dve kore između njih takođe stavljate glazuru. Tortu možete ukrasiti suvim voćem ili koštunjavim plodovima po želji.
Foto: Pexels