Ako volite da jedete testo za kolačiće – donosimo recept za jestivi cookie dough
Ako volite da jedete testo za kolačiće – donosimo recept za jestivi cookie dough

Ako volite da jedete testo za kolačiće – donosimo recept za jestivi cookie dough

Iako su kolačići mnogima omiljeni desert, mnogi bi priznali da im je zapravo još slađe da degustiraju testo za isto, pre nego što uđe u rernu. Testo za kolačiće, odnosno cookie dough, je u Sjedinjenim Američkim Državama toliko popularan da brojni lanci supermarketa prodaju isti. Iako na našim prostorima ova praksa još uvek nije zaživela, ne znači da je ne možemo sami početi praktikovati, odnosno praviti. Ono što jestivo testo za kolačiće čine jestivim jeste termička obrada brašna. Osim toga, ceo proces je isti kao proces pripreme kolačića – a mi smo izdvojili naš omiljeni recept. Donosimo step by step recept za jestivi cookie dough koji će vam postati omiljeni desert.

Jestivo testo za kolačiće


Sastojci:

  • 115 g putera (na sobnoj temperaturi)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g belog šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera ili vanile
  • 2 kašike mleka (po želji, zavisi kakvu konzistenciju volite)
  • 1 1/4 šoljice brašna (oko 155 g)
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 šoljice komadića čokolade (ili po želji)

Priprema

  1. Priprema: U velikoj posudi, izmiksajte omekšali puter, smeđi šećer, beli šećer i vanilin šećer (vanilu) dok ne postanu kremasti i glatki.
  2. Dodavanje suvih sastojaka: Najvažniji korak je da brašno prvo zagrejete u rerni na 190 stepeni Celzijusa, oko 10 minuta. Tako ćete ukloniti štetne komponente koje biste uneli da jedete brašno koje nije termički obrađeno. Sledeći korak je dodavanje suvih sastojaka. Tako, prvo dodajte brašno i so. Miksajte na maloj brzini dok se sastojci ne povežu, ali nemojte miksati previše. Ako je testo previše suvo, dodajte mleko kašiku po kašiku – dok ne postignete željenu konzistenciju.
  3. Dodajte komadiće čokolade: Na kraju, umešajte komadiće čokolade.
  4. Uživanje: Sada je cookie dough spreman za uživanje. Možete ga jesti odmah, u obliku kuglica ili kao preliv za sladoled. Takođe, u cookie dough smesu možete dodati i M&M-s i slične bombone, kao i kokosove kuglice ili karamelu. Ovo testo je još bolje kad je hladno, te preporučujemo da ga ostavite u frižideru na sat ili dva pre konzumiranja.
Učitati još
Zatvori