Journal gastro navigacija obišla je različite zemlje i kulture, a na virtuelnom putu oko sveta upoznali smo se sa različitim ukusima. Bilo da su u pitanju putovanja u zemljama regiona ili pak ona preko okeana, mali broj lokacija koje smo istražili može se pohvaliti činjenicom da je deo prestižne 50 Best Discovery liste.
Ipak, za posetu najnovijem dodatku ovoj listi, odnosno lokalu koji je sa razlogom poneo epitet Njujorka u malom nije nam potreban virtuelni vodič. Štaviše, novi član ovog odabranog društva nalazi se iza ugla – a u pitanju je Josephine cocktail bar & restaurant.
Art Déco in Belgrade
Dok je svet restorana i chefova odavno uzeo maha na našim prostorima, koktel scena je ostala u senci – do sada.
Josephine cocktail bar & restaurant postao je prvo mesto sa ovih prostora koje je, zahvaljujući svojim neprikosnovenim koktelima, uvršteno na 50 Best Discovery listu koja predstavlja odabir najboljih hotelskih, gastronomskih i koktel destinacija širom sveta. Ipak, to nije nimalo iznenađujuće.
Filozofija Josephine barmena oduvek je bila da celokupno iskustvo mora da bude zaokruženo, ali nikada po cenu kvaliteta. Neuobičajene kombinacije namirnica, često domaćih proizvođača, spoj ukusa i forme pa na kraju i serviranje koktela, značajno su doprineli upoznavanju domaće publike sa kvalitetnim koktelima koji ne osvajaju samo izgledom, već nepca odvode na putovanje ukusa.
U početku beše ideja – o nesvakidašnjem gastro putovanju
Josephine je od svog otvaranja 2020. godine osmišljen sa idejom da postane koktel bar i restoran koji će se po kvalitetu i kreativnosti izdvojiti od ostalih. Za priznanje je trebalo gotovo četiri godine, što govori o tome koliko je retko i teško dospeti na ovakvu listu.
Predvođen jednim od najcenjenijih ljudi u industriji, Josephine je ustupio bar Vladimiru Simiću, koji je oko sebe okupio fantastičan tim bartendera. Oni su svoje znanje, entuzijazam, maštu ali i veliku upornost, godinama ulagali u kreiranje vrhunskih koktela – pa je tako njihova inovativnost u Beograd dovela neka od najuticajnijih imena iz koktel industrije.
It’s Cocktail O’clock – u Josephine stilu
Eklektična koktel lista sastoji se od koktela autentičnih namirnica i recepata, koji neretko koriste domaća pića, spojena sa domaće razvijenim kordijalima i specijalno pripremljenim biterima i sirupima. Kokteli su uvod i pratnja jednako eklektičnom meniju Josephine hrane, koji potpisuje dobro poznati dvojac chefova Mirko Stojić i Ivan Jevtić.
Imena koktela inspirisana su, pre svega, životom Josephine Baker, po kojoj je mesto i dobilo ime. Josephine je moderna verzija koktel bara i restorana inspirisana fantastičnim art Deco stilom i ikonom tog vremena. A kada se sve ove stvari spoje, dobije se neočekivano, ali potpuno drugačije iskustvo.
Šta predstavlja 50 Best Discovery lista?
Prestižna 50 Best Discovery lista sačinjena je iz pažljivo odabranih, odnosno najboljih hotelskih, gastronomskih i koktel destinacija širom sveta. Na njoj se nalaze imena koja su, iz svojih iskustava, preporučili članovi 50 Best Academy i za koja su glasali njihovi eksperti iz celog sveta. Na ovaj način odaje se priznanje ugostiteljskim objektima, slavi svet gastronomije i pića, a sve sa ciljem da inspirišu ljude na putovanja u potrazi za novim iskustvima.
Ipak, ovo priznanje nije samo za Josephine, već je dokaz da je barska scena u Srbiji počela da dostiže nivo koji ispunjava očekivanja najboljih svetskih eksperata iz industrije, koja broji na stotine hiljada koktel barova. A u prilog tome idu i brojne čestitke ljudi iz industrije, ugostiteljstva i uticajnih imena sa svetske koktel scene, koji u ovome prepoznaju predanost, inspiraciju i početak novih koktel trendova u Srbiji.