U samom srcu Beograda smešten je restoran Emma Pizza & Cocktails koji je za kratko vreme postao omiljena stanica svih onih koji uživaju u italijanskoj kuhinji. Osim izuzetne gastronomske ponude i autentičnih koktela, ovaj raj za gurmane očarava i svojom estetikom koja ostavlja bez daha. Imali smo priliku da na jedinstvenom Journal x Emma Pizza & Cocktails brunchu isprobamo specijalitete sa novog jesenjeg menija, a razgovarali smo i sa osnivačima ovog restorana, Teom Latinović, talentovanom arhitektkinjom i suvlasnicom biroa AA Studio i Nenadom Jovanovićem, strastvenim DJ-em i zaljubljenikom u gastronomiju, koji su nam otkrili tajne kreiranja ove kulinarske oaze u kojoj je svaki gost deo nezaboravne priče.
Na meniju su se našle paste poput tagliatelle sa kremom od bosiljka i šumskih pečuraka, spaghetti sa fermentisanim belim lukom, limunom, peperoncinom i botargom, spaghetti sa speckom i pistaćima, kao i pice Mortazza, Montagna, Sapore d’Autunno i Cotto&Piselli. Na samom kraju probali smo i parfe od čokolade sa kremom od Baileysa i kandiranom korom od pomorandže, a sezonski jelovnik bio je ispraćen i jesenjim koktelima kao što su Pinch of Spice, Fig Leaf Negroni, Bruja Smash i The Queen.
Journal 01: Kako je nastao restoran Emma Pizza & Cocktails? Kako ste od inicijalne ideje da na tom mestu bude italijanski pizza lanac, došli do samostalnog biznisa bez franšize?
TL: Priča o nastanku picerije Emma je priča o strasti, odlučnosti i snažnoj viziji. Tokom teških dana pandemije, pronašli smo svetionik nade u zajedničkoj strasti prema hrani, enterijeru i Italiji. Naša priča počinje kada smo slučajno naišli na čarobnu lokaciju koju smo odmah podelili sa prijateljima iz Verone, gde sam prethodno radila projekt enterijera za njihovu piceriju, predloživši im da sledeća lokacija bude Beograd. I nas kao partnere. Taj trenutak bio je iskra koja je zapalila našu strast prema ideji otvaranja sopstvenog restorana. Za mene, koja sam studirala i živela u Milanu šest godina, to je bila prilika da stvorim čvrstu i neraskidivu vezu sa Italijom, a Nenad je sa druge strane jedva čekao da se posveti novoj profesiji i ljubavi – gastronomiji.
Naša avantura nije počela tek tako.
Kako bi Nenad naučio sve tajne pravljenja savršene pice, od korišćenja lievito madre do najfinijih sastojaka i tehnika, uputili smo se u Veronu gde smo proveli više od četiri meseca pod mentorstvom iskusnih pizzaiolla. Svake srede, na Nenadov slobodan dan, istraživali smo različite regije Severne Italije i upoznavali se sa specifičnim namirnicama i tehnikama pripreme hrane. Nakon intenzivne obuke, vratili smo se u Beograd sa lievito madre starim čak 17 godina, dragocenim darom od našeg prijatelja.
Naša kuća je postala prava mala pekarska radionica gde smo svakog dana pravili hleb i delili prijateljima, šireći ljubav prema hrani. Nakon nekoliko meseci rada na enterijeru, naša priča se suočila sa izazovom. Prijatelji iz Verone su nažalost odustali od zajedničkog projekta usled logistickih poteškoća za vreme pandemije. Nismo imali drugu opciju osim da nastavimo dalje. Verovali smo u svoju jedinstvenu viziju i odlučili da nastavimo sami držeći se čvrsto za ruke.
Danas, Emma je mesto gde se prepliću različite priče, a svaki naš gost se oseća dragoceno.
Tokom dana deca slobodno trčkaraju, poslovni ljudi imaju sastanke, a uveče postaje romantično okupljalište za parove i prijatelje. Svi se osećaju dobrodošlim i opušteno, bilo da dolaze na porodični ručak ili večernji izlazak. Naša želja je bila stvoriti mesto koje će gosti iznova i iznova posećivati sa istom radošću. Verujemo da smo uspeli u tome jer smo spojili ljubav prema svom pozivu i strasti prema svojoj ideji. Emma je postala stvarnost koja nas svakodnevno ispunjava i radujemo se što ćemo biti deo vaših posebnih trenutaka i ukusa u budućnosti. Želimo da naša priča posluži kao inspiracija da kombinacijom ljubavi, strasti i doslednosti, uspeh postaje neminovan.
Emma je mesto gde se umetnost, kultura i gastronomija mešaju kako bi stvorili nezaboravno iskustvo za svakoga ko kroči.
Journal 02: Šta je krovna ideja jesenjeg menija?
TL: Kroz jesenji meni smo želeli da očaramo goste ukusima i mirisima koji su karakteristični za ovo predivno godišnje doba. Kombinacijom pažljivo odabranih, premium sezonskih sastojaka, poput pistaća ili šumskih pečuraka, želimo da poslužimo tanjir pun topline i bogatih aroma. Naša posvećenost kvalitetu i tradiciji ogleda se u svakom zalogaju, donoseći autentično italijansko iskustvo direktno na vaš sto.
Journal 03: Zbog čega je akcenat baš na pistaćima ove sezone?
TL: Želja da se unese nešto novo u naš jelovnik. Zbog svoje bogate teksture i jedinstvenog orašastog ukusa savršeno upotpunjuju jesenje specijalitete. U receptima dodaju elemenat iznenađenja i doprinose širokoj paleti jesenjih aroma na našem meniju. Ovo je način da se gostima pruži autentično iskustvo koje će ih inspirisati i ostati im u lepom sećanju.
Journal 04: Sezonski meni prate i jesenji kokteli, čime ste se vodili kada je reč o koktelima?
TL: Kokteli u piceriji Emma su uvek predmet pohvale, a gosti su posebno oduševljeni jesenjim preporukama. Kokteli poput Fig Leaf Negroni, sa dzinom koji je infuzovan smokvinim lišćem ili Bruja Smash sa Stregom i malinama donose neobične i zanimljive sastojke koje gosti verovatno neće pronaći svuda. Od začinjenih i pikantnih do osvežavajućih i voćnih, kokteli omogućavaju gostima da pronađu nešto što im odgovara. Imena kao sto su Pinch of Spice, Fig Leaf Negroni ili BananaRama dodaju intrigantan i prepoznatljiv element našem meniju.
Journal 05: Enterijer ste dizajnirali sami. Kako je izgledao proces?
TL: Nekada se čini da su najlepše stvari u životu rezultat ljubavi i posvećenosti. To je svakako istina kada govorimo o stvaranju enterijera picerije koja se danas ponosno naziva Emma. Kao vlasnici ovog jedinstvenog mesta, želimo da vam približimo viziju stvaranja oaze ukusa i udobnosti, gde svaki detalj ima svoju priču.
Rad na enterijeru picerije Emma bio je putovanje kroz maštoviti svet dizajna, ukusa i simbolike.
TL: Želeli smo da otvorimo restoran koji će odisati toplinom, ali istovremeno biti elegantan i prijatan za sve goste. Prvi izazov s kojim smo se suočili jeste da nije bilo nikakvih ograničenja. Osim onih koje smo postavili sami sebi – jer smo bili i vlasnici i klijenti u isto vreme s obzirom na to da smo sarađivali sa mojim timom iz biroa AA studio. To je bio naš projekat, naša lična karta i znala sam da moramo biti dosledni originalnoj ideji.
Proces stvaranja trajao je devet meseci, a svaki trenutak je bio ispunjen pažnjom prema detaljima. Jedan od najupečatljivijih elemenata našeg enterijera je simbolika pšenice koja visi sa celog plafona. Ova pšenica simbolizuje život, obilje i rast, a i brašno od koga se prave naše čarobne pice. Takođe, svaki komad namestaja je pažljivo dizajniran za naš prostor, stvarajući harmoničan spoj prirodnog i elegantnog. Boje i materijali su odabrani da odražavaju trenutne trendove, ali i da ostanu sveži i privlačni tokom godina. Naš enterijer je nežan, ženstven i oslikava atmosferu udobnosti i prijatnosti.
U jedinstvenom ambijentnu picerije Emma dočekala nas je uzbudljiva gastro avantura u čak osam sledova. Naš favorit je svakako bila pizza Mortazza sa mocarelom, mortadelom, svežim bosiljkom i kremom od pistaća koji važi za ključni sastojak jesenjeg menija. Takođe, ukoliko ste ljubitelji klasičnog negronija, preporučujemo da probate Fig Leaf Negroni koktel koji predstavlja idealan twist prepoznatljivom ukusu omiljenog napitka glumice Emme D’Arcy, zvezde serije House of The Dragon.
Foto: Maja Mijatović