Za sve koji misle da su zimski dani predviđeni isključivo za sedenje u kući ili za zimske avanture na snegu, Journal Xmas brunch u restoranu Grafičar bio je pravo podsećanje na to da nam je ponekad jedino potrebno da sedimo, uživamo u dobroj hrani i pustimo dan da prođe u dobrom društvu. Na poziv restorana, u saradnji sa agencijom New Media Team, okupili smo se u ovom nedavno renoviranom, kultnom beogradskom prostoru koji, osim što nosi dozu istorije, u svom renoviranom izdanju donosi atmosferu koja savršeno spaja tradiciju i savremenost.
Grafičar, smešten na adresi Vase Pelagića 31 na Senjaku, pružio je savršeno okruženje za uživanje u prvom [ pravom ] beogradskom snegu. Novi enterijer restorana, sa tamnozelenim tonovima i modernim dizajnom, stvorio je prijatnu atmosferu koja se savršeno slagala sa snežnim okruženjem napolju. Iako je restoran dugo poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, renoviranje je donelo novu energiju i svežinu koju smo odmah osetili čim smo kročili kroz vrata.
Journal Xmas brunch
– restoran Grafičar –
Ambijent restorana Grafičar zaista je nešto što treba doživeti. Renoviran sa pažnjom na svaki detalj, spojio je moderni dizajn sa toplinom koja čini da se osećate kao kod kuće – iako je prostor prepun stilskih i sofisticiranih elemenata. Dominiraju tamnozelene nijanse koje podsećaju na najnovije cozy enterijerske trendove. Velika okna omogućavaju da u unutrašnjost ulazi prirodna svetlost, koja je bila posebno magična, jer smo uživali u pogledu na prvi [ pravi ] sneg u Beogradu. Ovaj prizor je samo dodatno upotpunio celokupno iskustvo, jer je restoran Grafičar savršen prostor za uživanje u zimskim danima. Naročito u ovom trenutku.
Popodne je bilo prepuno ukusnih jela i neodoljivih pića, a sve to u harmoniji sa pričom koju je svaka porcija ispričala. Na meniju su se našla jela koja su odražavala kvalitet i kreativnost šefa Erhana Özkayea, koji je u svaki zalogaj udahnuo elemente internacionalne kuhinje, a opet zadržao autentičnost koju ljubitelji domaće tradicije cene. Kao apsolutni favoriti sa menija izdvojili su se mediteranska hobotnica na pireu od šargarepe i smeđem puteru od lešnika, kao i biftek u aromatičnom ulju. Svaka komponenta bila je savršeno usklađena, a sve je bilo izuzetno pripremljeno i dekorisano.
Erhan Özkaya i njegov spoj svetskih ukusa i domaće tradicije
Kada smo se smestili i usmerili pažnju na meni, odmah je bilo jasno da ovo nije običan brunch. Jela koja su se našla pred nama imala su sve karakteristike šefa kuhinje Erhana Özkaye. Erhan svoju karijeru nije izgradio u srpskoj prestonici, već širom sveta – od Majamija i Njujorka, pa sve do Istanbula. Njegovo kulinarsko iskustvo u prestižnim restoranima doprinelo je jedinstvenom gastronomskom iskustvu koje je sa sobom Journal Xmas brunch doneo. U ta iskustva su uključeni restorani poput The Bazaar by José Andrés, Mandolin Aegean Bistro i Soho House Istanbul.
Bilo je interesantno videti kako će ovaj vrhunski chef spojiti svoje internacionalno iskustvo sa domaćim sastojcima. I kao što se očekivalo, svaka porcija je imala balans koji je svojstven vrhunskim svetskim kuhinjama.
We ate…
Journal Xmas brunch je počeo i završio se u znaku izuzetnih obroka. Ponuda je bila raznovrsna, a three-course-meal i više nego dovoljan za svačiji ukus. U okviru predjela bile su servirane razne delicije. Tako je Journal tim mogao da uživa u brojnim uskusima koji uključuju tanjir suhomesnatih proizvoda od mangulice, mladi kajmak i ajvar, kao i topli domaći hleb. Iako jednostavan, domaći hleb se izdvojio kao apsolutni gastro favorit prvog dela brunch-a.
Drugi gastro deo – uslovno rečeno – uključio je biftek u aromatičnom ulju i jednog all time favorita. U pitanju je hobotnica na žaru na pireu od šargarepe i smeđem puteru od lešnika. Svaki trenutak obroka bio je dostojan svoje reputacije. Nakon prvog zalogaja nam je već bilo jasno zašto se restoran Grafičar mnogima nalazi na vrhu must-visit liste.
Last, but not least – desert. U okviru slatke karte restorana Grafičar, na početku jednostavno nismo znali za šta bismo se prvo odlučili. Međutim, ubrzo su se istakla dva desertna favorita – tiramisu i čokoladni sufle.
We toasted…
Nema boljeg načina da upotpunite svaki obrok nego uz vrhunska pića. Restoran Grafičar se ponosi inovativnim sistemom za posluživanje vina – Coravin, koji omogućava uživanje u izuzetnim vinima bez potrebe za otvaranjem boca. Ovaj sistem omogućava uživanje u vrhunskim vinima u malim količinama, bez gubljenja trunke kvaliteta. Za ljubitelje vina, ovo je posebno lepa vest, jer omogućava degustaciju raznih sorti, bez straha da će vino biti izgubljeno ili oksidirano. Kao Journal favoriti zasigurno su se izdvojila navedena vina. Široka ponuda sa različitih delova sveta učinila je izbor težim, međutim, svako je pronašao ukus koji mu odgovara.
U atmosferi restorana Grafičar, sve je bilo savršeno – od srdačne usluge do idealnog spoja uživanja i gastronomije. Grafičar je jedno od onih mesta u kojima se atmosfera kotira visoko na listi najbitnijih segmenata gastronomskog uživanja. U Grafičaru je ona zapravo bila ključna. Sve je bilo ispunjeno toplinom, a svaki detalj, od dekoracije do načina serviranja jela, uverio nas je da je ovo mesto koje nije samo za obrok, već za celokupno iskustvo.
Foto: Ljubo Ašćerić; Instagram: @restoran.graficar