Karfiol sa parmezanom zapečen u rerni čini savršenu užinu, prilog ili čak ukusno glavno jelo! Ovo je najsirastija veganska užina sa malo ugljenih hidrata, koja je savršena ako ste u potrazi za ukusnim i brzim bezmesnim jelom. Zato, danas vam donosimo upravo recept za ovaj zanimljiv snack koji vredi probati, a podseća čak i na mini pice svojim paradajz sosom i istopljenim sirom.
Sastojci:
- 1 (560 g) glavica karfiola
- 2/3 šolje bademovog brašna
- 2/3 šolje rendanog parmezana
- 1 kašika italijanskih začina
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica paprike
- 1 jaje
- 2 kašike paradajz paste
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kašičice italijanskih začina
- so, biber i origano
- 1 šolja iseckane mocarele
Priprema
Najpre stavite rernu da se zagreje na 175C. Zatim, isecite karfiol na kriške od oko 1,5 cm i ostavite ih po strani dok pravite mešavinu za paniranje. Prvo, u ravnom tanjiru pomešajte sve vaše suve sajstojke kao što su bademovo brašno, rendani parmezan, italijanski začin, beli luk u prahu, crni biber, origano, papriku i so. Nakon toga, umutite jaje sa prstohvatom soli i bibera i stavite u drugi ravan tanjir. Sad je vreme da uzmete vaše kriške karfiola, da ih umočite u jaje sa obe strane, a zatim prebacite u mešavinu za paniranje. Postarajte se da vaš karfiol bude dobro premazan sa obe strane, a onda ga stavite na pripremljeni pleh na papir za pečenje. Ponavljajte sve dok svaki odrezak karfiola ne bude premazan i spreman za rernu.
Ostavite vaše kriške karfiola u rerni da se zapeku 15 minuta, a u međuvremenu napravite paradajz sos kojim ćete ih premazati. Pomešajte pastu od paradajza sa pripremljenom vodom, dodajte so i biber i izmešajte dok se lepo ne sjedini. Izvadite karfiol iz rerne, premažite ga sosom i dodajte preko mocarela sir. Vratite u rernu još 15ak minuta, i nakon toga vaš karfiol „steak“ sa parmezanom je gotov. Prijatno!