Mekano testo i izvanredan ukus (kod kuće) – recept za domaće kiflice sa sirom koje će postati vaš gastro saputnik
Mekano testo i izvanredan ukus (kod kuće) – recept za domaće kiflice sa sirom koje će postati vaš gastro saputnik

Mekano testo i izvanredan ukus (kod kuće) – recept za domaće kiflice sa sirom koje će postati vaš gastro saputnik

Kako jutro počinjemo kafom, uz naš Caramel Affogato, prva sledeća misao je doručak. Neki preferiraju jaje na oko, neki sendviče dok posebna niša uživa u pripremanju svog prvog obroka iz korena. Kako smo sami napravili kafu (sa karamela preokretom) doručku smo takođe dodelili epitet domaćeg. Našu jutarnju inspiraciju pronašli smo kod apsolutnog favorita gastro scene regiona, Ivana Lončara. Slobodno možemo reći da ovaj čovek predstavlja pravu kulinarsku riznicu, te je naš izvor brojnih recepata i zvezda vodilja ove hedonističke ( i ukusne) igre. Stoga, donosimo recept za kiflice sa sirom, mekanog testa i izvanrednog ukusa, koje će postati vaš go to gastro miljenik.

Sastojci


  • 500g brašna
  • 260ml toplog mleka
  • 100g grčkog jogurta
  • 30g maslaca sobne temperature
  • 1 kašika meda
  • 7g suvog kvasca
  • 10g soli
  • 50-80g maslaca sobne temperature za premazivanje
  • 1 žumance
  • sir za punjenje (po želji)

Priprema


Prva pomisao na kiflice definitivno bila bi mekano testo. Slobodno možemo reći da ono predstavlja jednu od ključnih komponenti ovog recepta. U posudu potrebno je dodati brašno i so koje ćemo temeljno izmešati i potom sjediniti sa jogurtom, mlekom, maslacem, medom i kvascem. Kada smo pomešali sve sastojke, testo je potrebno ostaviti sa strane – u čistu posudu na toplom, da se diže oko četrdeset pet minuta.

Nakon što se testo izdiglo potrebno ga je razviti prstima u pravougaoni oblik, podeliti ga na tri dela ravnomerno namazana maslacom i ubaciti u frižider na sat vremena.

Kada se testo ohladilo i izvadilo iz frižidera, potrebno je razviti oblik za kiflice. To možete uraditi tako što ćete testo podeliti u trougliće koje ćete kasnije uvijati. Na pomenute trougliće potrebno je dodati malo odabrane vrste sira.

Kiflice je potrebno staviti u pleh na papir za kuvanje i ostaviti da odstoje sat vremena na toplom. Susam je neizostavna komponenta te ukoliko ste ljubitelj istog poželjno ga je staviti. Zatim je potrebno kiflice premazati umućenim žumancetom, koje će doprineti na boji i ubaciti u rernu da se peku na trideset minuta i sto devedeset stepeni.

Kada naš specijalitet dobije zlatkastu boju, tada znate da je vreme da ga izvadite iz rerne.

Mekano testo ✓ Izvanredan ukus (kod kuće)

Foto: Instagram / @ivo_zinee

Učitati još
Zatvori