Klafuti je popularni francuski kolač, a ovaj put u njegovoj pripremi koristimo ribizle
Klafuti je popularni francuski kolač, a ovaj put u njegovoj pripremi koristimo ribizle

Klafuti je popularni francuski kolač, a ovaj put u njegovoj pripremi koristimo ribizle

Leto je idealno vreme za eksperimentisanje u kuhinji, kao i pripremu laganih kolača koji ne oduzimaju previše vremena. Stoga, nakon slanog kolača sa ruzmarinom i maslinovim uljem i kolača sa bobičastim voćem, ovaj put su glavni sastojak ribizle. Upravo one čine podlogu popularnog francuskog voćnog kolača koji se zove klafuti (fr. clafoutis). Dakle, klafuti i kolač sa ribizlama su u ovom receptu sinonimi, a ova poslastica se neretko opisuje kao jedna od najjednostavnijih kada je u pitanju priprema kolača.

Klafuti: Francuski kolač sa ribizlama

Iako u pripremi ovog francuskog kolača koji je postao popularan u 19. veku može da se koristi različito voće, u receptu koji smo pronašli na Instagram profilu Camille Chamignon upravo su brusnice glavni sastojak. Pored njih, u pripremi se koriste jaja, šećer, slatka pavlaka, puter i drugi sastojci. Zbog činjenice da se u pripremi koriste bazični sastojci, velika je verovatnoća da ste već probali klafuti ali da niste znali da je to njegov naziv. Međutim, sada ga u knjigu recepata možete upisati pod ovim nazivom, a ovaj voćni kolač će vam brzo postati jedan od omiljenih. U nastavku donosimo recept.

Sastojci


  • četiri jajeta
  • 100g šećera
  • 80g šećera
  • pola kafene kašike praška za pecivo
  • 50g istopljenog putera
  • 150ml mleka
  • 150ml slatke pavlake
  • rum (po želji)
  • 500g ribizla

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Mešajte sve dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu. Postepeno dodajte mleko, slatku pavlaku i istopljeni puter. Po želji, možete da dodate i malo ruma. Nakon što ste sve sastojke još jednom dobro promešali, vatrostalnu posudu premažite malom količinom putera, te na dno stavite ribizle. Ribizle zatim prelijte smesom koju ste prethodno umutili i kolač pecite oko 30 minuta. Naposletku, ukoliko želite, kolač sa ribizlama pospite šećerom u prahu.

Foto: Instagram (@camillechamignon, @list_salata)

Učitati još
Zatvori